Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

11.08.2022Solen er kanarifuglen i rommet

munch-13-copy

Solen er det mest berømte, men også det mest sårbare av Edvard Munchs monumentale malerier i Aulaen. I sommer er maleriet blitt tilstandsvurdert og konservert.

10.08.2022Sommerskolestudenter forbedrer nettsidene til Statistisk sentralbyrå

To kvinner og to menn jobber med bærbar datamaskiner i et arbeidsrom

For første gang får studenter på Den internasjonale sommerskole (ISS) løse ulike case for norske bedrifter og virksomheter. Studentene utreder prosjekter for Statistisk sentralbyrå, Norad, OPX, FN-sambandet og Riksrevisjonen/Helsedirektoratet

10.08.2022DEBATT: Et stadig mer synlig Circle U. på UiO

Portrett av en mann

Denne uken går tidenes første Circle U.-sommerskole på UiO av stabelen. Det er flott å kunne ønske velkommen masterstudenter fra hele 27 forskjellige nasjonaliteter, fra åtte av alliansens partneruniversiteter.

09.08.2022Nils Chr. Stenseth: – Mendel redda på sett og vis Darwin

Tre menn står inne i eit bibliotek. To av dei står medan den i midten sit.

I år er det 200 år sidan genetikkens far, Gregor Johann Mendel blei fødd. Biologiprofessor Nils Chr. Stenseth har tatt initiativet til ei markering i Drøbak førstkomande laurdag.

09.08.2022UiO er på nittandeplass i Europa av dei mest synlege universiteta på nett

blindern-2

I Norden er det berre Københavns Universitet og Helsingfors universitet som har betre og større tilgang til forskingsartiklar og andre akademiske skrifter på nett enn Universitetet i Oslo.

02.08.2022NSO-leder: – 16 000 studentboliger er ikke nok  

En kvinne står midt i en gate

– Det er trist å se at det etter tre år med en storsatsing på studentboliger fra regjeringens side, står nesten like mange studenter i kø nå, som i 2019, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Maika Marie Godal Dam.

25.07.2022Honoursprogrammet i realfag er blant de mest populære studiene på UiO

Mange studenter på Universitetsplassen i Oslo

Honoursprogrammet i realfag er svært attraktivt blant dem som søker seg til UiO. Men også politikk, filosofi og økonomi skårer høyt sammen med profesjonsstudiene i medisin, psykologi og odontologi.

25.07.2022Flere enn noen gang kommer inn på førstevalget sitt

ola-borten-moe-copy

Av 121 198 kvalifiserte søkere, har 105 216 fått tilbud om studieplass i 2022, viser tall fra Samordna opptak. I det siste året før pandemien var det 99 319 søkere som fikk tilbud om plass.

06.07.2022Matematikk-OL starter i Oslo på søndag

svein-stolen-pa-lillestrom-

Det blir hard konkurranse når 601 deltagere fra 108 land skal kjempe om medaljene i the International Mathematical Olympiad (IMO 2022), som starter søndag 10. juli.

01.07.2022Over og ut for Salud

od-fakultetet

Det har vært stor spenning knyttet til valget av nytt pasientjournalsystem på Det odontologiske fakultet. Nå er beslutningen tatt. Fakultetet ønsker å bruke det markedsledende systemet Opus dental.

01.07.2022Nederlendar syklar 2000 km for å samla inn pengar til forsking

Portrett av ei kvinne med sykkel

Denne sommaren sykla gjesteforskar Marleen van Gelder frå Nijmegen i Nederland til Universitetet i Oslo for å samla inn pengar til forsking på for tidleg fødde barn. Om kort tid syklar ho tilbake igjen.

30.06.2022Flyktninger kan få studere uten generell studiekompetanse

Portrett av en mann med briller

Flyktninger skal få studere uten generell studiekompentanse samtidig som ukrainske studenter i Norge får forlenget stipendordningen sin. Det har regjeringen bestemt.

30.06.2022Han vil skapa ein kollektiv eigarskap til demokratiforskinga

Portrett av ein mann

UiO:Demokrati vil frå nyttår overta stafettpinnen frå UiO:Norden. – No håpar eg folk frå heile bruket UiO melder seg, frå statsvitskap til medisin, og frå informatikk til litteraturvitskap, seier Tore Rem som vert direktør for forskingssatsinga.

29.06.2022Aktoratet anker dommen mot Macchiarini

Portrett av en mann

Aktor Mikael Björk beskriver Paolo Macchiarinis arbeid for menneskelige eksperiment og mener at han burde få langvarig fengelsstraff.

29.06.2022Svein Stølen: – Vi vil kreve norske navn på de norske nettsidene

Portrett av en mann

– Vi har absolutt potensial til forbedring. Ett eksempel er at flere av våre store forsknings-, utdannings- og innovasjonssentre presenteres med engelske navn også på våre norske nettsider. Dette går vi gjennom nå, sier UiO-rektoren.

29.06.2022Nordmenn er mest skeptiske til at klimaendringer er menneske-skapte

Presentasjon av en forskingsrapport på Powerpoint med folk stående foran skjermen

80 prosent av italienere mener at klimaendringene er menneskeskapte, mens kun 60 prosent av nordmenn mener det samme, viser ny forskning.

29.06.2022Cellegift og zoom er ingen god kombinasjon

elin-lerum-boasson-1-copy

UiO-professor Elin Lerum Boasson har klatret på Stortingstaket, lenket seg fast, skrevet vitenskapelige artikler og arbeidet for FNs klimapanel. Med alle midler har hun kjempet for å bevare miljøet. Men det siste året har hun også kjempet en helt annen kamp.

28.06.2022KPMG konkluderer med at Forskningsrådet har god økonomistyring

Portrett av en mann

En gjennomgang fra revisjonsselskapet KPMG bekrefter at Forskningsrådet har god økonomistyring og at tallgrunnlaget for prognosene ikke inneholder vesentlige feil og mangler.

28.06.2022LEIAR: Ingen kuler kan ta livet av kjærleiken

Oslo Pride-parade gjennom Oslo-gatene

Svaret vårt på ugjerninga i Oslo sentrum må bli eit samfunn som er meir ope og som dyrkar kjærleiken mellom menneske endå meir, uavhengig av legning og kjønnsidentitet. Ingen kuler kan ta livet av kjærleiken.

27.06.2022Innsparingane i Forskingsrådet kan få drastiske fylgjer for UiO

Fleire personar er samla rundt eit møtebord

Universitetet i Oslo kan tapa 400 millionar kroner over seks år dersom kutta i den frie prosjektstøtta frå Forskingsrådet blir gjennomførte. Det viser ein prognose avdelingsdirektør Ellen Johanne Caesar nyleg presenterte for Universitetsstyret.

27.06.2022KRONIKK: Prinsipielt tomprat eller praktisk forskningskommunikasjon?

Portrett av en mann

Her mener jeg man står i fare for å lovfeste opplæring i et meningstomt prinsipp, altså akademisk ytringsfrihet, mens det vi egentlig trenger er mer opplæring i en konkret praksis, altså forskningsformidling.

25.06.2022UiO avlyser Pride-paraden i Botanisk hage etter drapa i Oslo

pride-uio

I natt blei to personar drepne og ti alvorleg skadde etter at ein mann begynte å skyta mot folk utanfor to utestader i Oslo sentrum. På oppfording frå politiet er heile Pride-paraden i Oslo avlyst. Det blir heller inga markering i Botanisk hage i formiddag.

24.06.2022UiO inviterer til ubehagelige samtaler om Kina, Trump, Russland og Ukraina under Arendalsuka

Flere personer deltar i en debatt i Domus Bibliotheca

Hvor bærekraftig er egentlig det grønne skiftet? Blir demokratiet en parentes i historien? Hva kan vi lære av Kina? Dette er noen av temaene som tas opp på UiOs program på årets Arendalsuke – under fellestittelen Ubehagelige samtaler.

24.06.2022Frykter innsparinger i Forskningsrådet kan få alvorlige følger for norsk forskning

kristin-halvorsen_fotokred-cicero

Tiltakene som er vedtatt for å redusere underskuddet i Forskningsrådet vil over tid gi en innsparing på til sammen to milliarder kroner. Styret advarer mot ytterligere tiltak.

24.06.2022Håkon Glørstad: – Glad for 700 millionar ekstra til vikingtidsmuseum, men trur det kan kosta dyrt ikkje å gi 1 milliard

hakon-glorstad-vikingskiphuset-4-copy

Onsdag denne veka kom gladmeldinga om at regjeringa utvidar ramma til nytt Vikingtidsmuseum frå 2,4 milliardar til 3,1 milliardar kroner. – Det er grunn til å gleda seg over det, seier museumsdirektør Håkon Glørstad, som likevel ikkje er heilt nøgd.

 
Page visits: 12898