Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

24.06.2021UiO får 200 millioner i gave til nytt vikingtidsmuseum

gokstadskipet-i-vikingfilm-pa-vikingskipshuset

Eilif Holtes allmennyttige fond har donert 200 millioner kroner til Universitetet i Oslo. Midlene skal øremerkes publikumsopplevelser, og er helt avgjørende for å realisere de ambisiøse planene for Vikingtidsmuseet.

24.06.2021Regjeringen vil at Norge henter hjem mer forskningspenger fra EU

henrik-asheim-i-ilab-pa-kjemisk-institutt

Regjeringen setter som mål at norske bedrifter, forskningsmiljøer og offentlig sektor skal hente hjem 2,8 prosent av det utlyste budsjettet i Horisont Europa.

24.06.2021260 forskere får 2,7 milliarder kroner på deling

illustrasjonsbilde-om-forskning

– Målet er å styrke Norges evne til å møte fremtidens utfordringer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. UiO-forskere får penger til å finne ut hvordan søvn av ulik varighet påvirker hjernen.

23.06.2021Noreg gav 600 ulovleg innførte kulturminne tilbake til ti land

raja-abid-og-amerikansk-ambassador

Ei over 6000 år gammal steinøks frå USA og ein 2500 gammal mynt frå Bulgaria var mellom dei ulovlege innførte kulturminna som kulturminister Abid Raja kunne levera tilbake til ambassadørar frå ti land i Historisk museum i dag.

23.06.2021UiO vurderer å selge sine eldste bygninger

portnerbolig-bjorn-vidar-johansen-2-copy

Portstuene i Blytts gate er de eldste bygningene som er bygget til universitetet. Nå vurderer Universitetet i Oslo å selge dem.

23.06.2021Forskningsrådet deler ut 1,3 milliarder til 91 forskningsprosjekter

bio-lab-i-farten

Et UiO-prosjekt som skal ta initiativet til en norsk satsing på BioGenom får tildelt 30 millioner kroner fra Forskingsrådets program for muliggjørende teknologier. 90 andre forskningsprosjekter fra hele landet får også utdelt penger til framtidsutfordringer.

23.06.2021Universitetsstyret vedtok budsjettfordeling for 2022

u-styremote-7-copy

Universitetsstyret vedtok i går fordeling av 2022-budsjettet og revidert masterplan for UiOs eigedomar.

22.06.2021UiO-forsker deltar i forskergruppe som kan få 200 millioner til kreftforskning

illustrasjonsbilde-kreftbevilgning

Professor Stein Kaasa fra Avdeling for kreftforskning ved UiO og internasjonale partnere er med på den prestisjefulle listen over kandidater som vurderes for tildeling av forskningsmidler fra Cancer Grand Challenges.

22.06.2021I dag startet hevingen av kjølen til Gjellestadskipet

last-ned-gjellestad-til-redigering-kopi

Nå er den første delen av kjølen til Gjellestadskipet hevet og kommet opp fra jorda. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn var en av dem som fikk sett begivenheten på nært hold.

22.06.2021Vikingtidsmuseet får mesteparten av pengane Universitetsstyret disponerer

width_1600_height_611_mode_crop_anchor_middlecenter

63,6 millionar kroner vil gå frå UiOs 2022-budsjett til utgifter knytte til bygging av nytt vikingtidsmuseum. Det blir den desidert største prioriteringa for UiO neste år.

21.06.2021Forrige MN-styre trådte feil – I framtiden skal det bli enklere å gjøre ting riktig

solveig-kristensen-mn-4

Det gikk ikke helt etter boka da fakultetsstyret på MN behandlet en tilsettingssak før jul i fjor. I dag vedtar fakultetetsstyret ny forretningsorden for styremøter.

21.06.2021Henrik Asheim har tillit til UiOs handtering av Kina-senter

henrik-asheim-8

Statsråd Henrik Asheim har stor tru på at UiO veit kva det gjer når det inngår samarbeid om å etablera eit senter med Fudan University frå Kina. Det kjem fram i eit svar til Roy Steffensen (FrP), leiar for Utdannings- og forskingskomiteen i Stortinget.

18.06.2021Utanlandske studentar får koma til Noreg før studiestart

guri-melby

Studentar og skulelevar frå utlandet som har fått studieplass i Noreg, skal få koma inn i Noreg i god tid før studiestart. Det lova kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby på regjeringas pressekonferanse i dag.

18.06.2021Dette skal UiO-folk gjøre i sommerferien

collage2021

Uniforum har spurt ansatte og studenter på UiO om hvordan de skal bruke årets sommerferie.

17.06.2021Helse Sør-Øst gir grønt lys: Oslo universitetssykehus får lokaler i Livsvitenskapsbygget

livsvitenskap-uten-aktivitet-mai-2021

Oslo universitetssykehus (OUS) får nye forsknings- og laboratorielokaler i Livsvitenskapsbygget, som Statsbygg oppfører for Universitetet i Oslo (UiO). Det ble klart etter styrevedtak hos Helse Sør-Øst (HSØ) i dag, torsdag 17.juni.

17.06.2021Ytringsfrihet i akademia: Advokat advarer mot å varsle

vidar-stromme-skjermdump

Advokat Vidar Strømme hadde flere råd til aktørene i konfliktsaker på lanseringen av rapporten «Forskerne og offentligheten. Om ytringsfrihet i akademia».

17.06.2021Arbeiderpartiet høvler ned regjeringens strategi for desentralisert utdanning

ap-nytt-utdanningsprogran-nina-sandberg-copy

Nytt distriktsprogram, heldigitale utdanningstilbud og en ny søknadsbasert ordning for studiesentre er blant tiltakene i regjeringens nye strategi for desentralisert utdanning. – Dette er mer en brosjyre enn en forpliktende plan, sier stortingsrepresentant Nina Sandberg (A).

17.06.2021Nederlandsk forsker får Lettenprisen for arbeidet med malariavaksine

meta-roestenberg

Professor Meta Roestenberg fra Nederland er tildelt den norske Lettenprisen for 2021 for arbeidet med å finne en vaksine mot malaria.

16.06.2021Ungarns statsminister gjer kuvending om kinesiske universitetsplanar

protestar-i-budapest

Den 5. juni protesterte folk i Budapest mot planane om å lata Fudan University byggja eit nytt universitet. No har statsminister Victor Orbán bestemt at den endelege avgjerda skal takast i ei folkerøysting etter parlamentsvalet neste år.

16.06.2021Språkdirektør Åse Wetås: Risikerer at norsk blir et kjøkkenbordspråk

wetas-ase

Universitetene må ta ansvaret for å utvikle et norsk fagspråk. Hvis ikke risikerer vi at norsk blir et kjøkkenbordspråk, mens engelsk råder ute i samfunnet, sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet.

15.06.2021UiO-forskar viser korleis universiteta kan ta kontrollen over forskingspubliseringa

borowicz1

I dag er det dei store vitskapsforlaga som har universell kontroll med all vitskapleg publisering og tar seg godt betalt frå universiteta for monopolsituasjonen dei har. UiO-postdoktor Pawel Borowicz​ føreslår ein ny modell som let universiteta ta tilbake makta over publiseringa frå eigne forskarar.

14.06.2021Museumsfotograf på UiO har gått berserk

01_log-lady-lusty_page-76

Lill Ann Chepstow-Lusty har de siste årene levd et dobbeltliv. Noen dager har hun tedd seg som en ganske seriøs museumsfotograf. Andre dager har den elleville, eksentriske og fullstendig gale Log Lusty Lady dukket opp.

11.06.2021Ny diskusjon om «rasistisk» benk: – Vi skal ta tilbake tryggheten i parken

linne-benken-2-copy

Akademikere, politikere og eksperter møttes til samtale om «Norges mest omtalte benk» fredag, som nå skal få nytt skilt med informasjon som belyser rasisme-diskusjonen rundt Carl von Linné.

11.06.2021Eikrem-saken: Hevder han ikke har mottatt advarsel i forkant av varselet om avskjedigelse

oyvind_eikrem-5

- Ingen formelle krav om advarsel i loven, sier partner Karl Bjørnar Olsen i advokatfirmaet Bjerkan Stav, men påpeker samtidig at det er forskjell på lovtekst og praksis.

11.06.2021Store forskjeller: Så høy var valgdeltakelsen ved de ulike fakultetene

valgmote-u-styret-1-copy

Faste vitenskapelige ansatte på HF kastet seg over eValg, mens andre fakulteter og grupper hadde en god del flere hjemmesittere. Se hele oversikten!

 
Page visits: 9791