Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

29.05.2020DEBATT: Svein Stølen svarer på kritikken av åpne landskap i Domus Juridica

svein-stolen-korona-mars-2020-2-copy

Arealnormer og kostnader er en vesentlig del av bakgrunnen for valg av løsninger i alle universitetets bygg. Det handler implisitt om vår faglige virksomhet både direkte og indirekte, skriver UiO-rektor Svein Stølen.

29.05.2020350 millioner til oppgradering av bygg i ny koronapakke

henrik-asheim-17-copy.jpg-portrett-snakkende

Regjeringen foreslår 250 millioner kroner til vedlikehold av studentboliger og 100 millioner til oppgradering av bygg ved universiteter og høyskoler i en ny koronapakke som ble presentert i dag.

29.05.2020Danske kreftforskere får Anders Jahres store medisinske pris

jahreprisvinnere-jirri-lukas-jiri-bartek.

Anders Jahres store medisinske pris deles mellom kreftforskerne Jiri Lukas, Københavns Universitet og Jiri Bartek, Kreftens Bekjempelse i København og Karolinska Institutet i Stockholm. Niklas Björkström fra Karolinska får prisen for yngre forskere.

29.05.2020Sakte, men sikkert vaknar UiO til liv etter koronadvalen

gudleik-grimstad-fakultetsdirektor-sv-1-copy

– Dei første to månadane under koronaepidemien var eg heilt åleine i Eilert Sundts hus. No er me fem personar i denne etasjen. Det seier fakultetsdirektør Gudleik Grimstad. Uniforum har undersøkt om livet på UiO har normalisert seg etter koronapausen.

28.05.2020DEBATT: Utvid gjennomføringsstipendet!

sam_5913c

Det er noe som skurrer når doktorgradsstipendiater må stille seg i NAV-kø i månedene etter at avhandlingen er levert og de venter på bedømmelse og disputas. Det er på tide å utvide gjennomføringsstipendet.

27.05.2020VIl diskutera korleis Sverige blei annleislandet i Norden under koronaepidemien

sveriges-statsminister

Kva er grunnen til at Sverige skil seg ut i Norden i handteringa av koronapandemien? Det spørsmålet skal debatterast av nordiske forskarar på eit webinar arrangert av UiO: Norden torsdag kl. 15.00

27.05.2020Svarte hull, elektronmikroskop og chili er stikkord for vinnerne av Kavliprisen 2020

cbrlg8ha_jpeg.jpg-andrew-fabian.jpg-ny-kopi

Kavliprisen i astrofysikk går til Andrew Fabian (bildet) fra Storbritiannia. Han får prisen for sin forskning på hvordan svarte hull påvirker sine omkringliggende galakser. Kunngjøringene av alle de tre Kavliprisene skjedde digitalt nå klokken 15.15.

27.05.2020Anslår én milliard i ekstrautgifter for forsinkede stipendiater

ragnar20lie20asd

Stipendiater som er forsinket på grunn av koronaepidemien kan medføre en ekstraregning på opptil én milliard kroner, anslår Universitets- og høgskolerådet.

27.05.2020Stølen brukte rektorfullmakten til å styre internrevisjonen

jorgen-broch-internrevisjonen-3-copy

To uker inn i koronastengingen av UiO besluttet Svein Stølen at internrevisjonen hadde viktigere oppgaver å prioritere enn årsplanen som var vedtatt av UiO-styret.

26.05.2020Forskerforbundet ber Ap, SP og FrP om å justere finansieringsforslag for universiteter og høyskoler

guro-elisabeth-lind-forskerforbundet-1-copy

Ap, Sp og Frp bør justere forslaget om et nytt finansieringssystem for universiter og høyskoler, mener Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

26.05.2020Menneskerettsdirektør gir Andreas Føllesdal støtte i kritikken av Eigedomsavdelinga

gentian-zyberi-3-copy

–Avgjerda om å lata mange tilsette jobba i ope landskap i Domus Juridica har ført til fleire vanskar, spesielt kom det på spissen etter at koronapandemien starta. Det seier direktør Gentian Zyberi på Norsk senter for menneskerettar.

25.05.2020UiO får 170 nye studieplassar i realfag og 20 nye i medisin

omvisning-pa-frederikkeplassen

Det blir 170 nye studieplassar i realfag og 20 nye i medisin på Universitetet i Oslo til hausten. I tillegg får UiO 19 nye rekrutteringsstillingar.

22.05.2020– Enno ikkje avgjort om Noregs idrettshøgskule må overlata bygningane til Statsbygg

henrik-asheim-12-copy.jpg.mcfn-pcmmyazaa.1_gy-czrjd

– Me har framleis ikkje bestemt oss for om Noregs idrettshøgskule skal overførast til Statens husleigeordning og forvaltast av Statsbygg. Det seier forskings- og høgare utdanningsminister Henrik Asheim.

22.05.2020Forskningsrådet vil vite hva Kinas nye innstramninger betyr for norske universiteter

bovim20leder20sjtu

Kinesiske myndigheter fjerner nå tankefrihet som kjerneverdi ved universitetene og vil ha kontroll på covid-19-forskningen. Thomas Hansteen i Forskningsrådet ønsker å vite hvordan dette påvirker norske universiteter.

20.05.2020Internasjonal evaluering gir toppkarakter til satsing på fremragende forskning

rottingen-2-nett

Sentre for fremragende forskning (SFF) er en stor suksess som det er viktig å videreføre, mener en internasjonal evalueringskomité.

20.05.2020Gunnveig Grødeland prøver å avverge neste pandemi

gunveig-grodeland-1-copy

På Institutt for klinisk medisin jobber Gunnveig Grødeland med vaksiner som kan tilpasses nye influensavirus i rekordfart for å hindre spredning. Nå vil hun knekke koden til koronavirusene.

20.05.2020Forskningsdekanen på OD er ikke «ønsket» som dekan

linda-bergsersen

Forskningsdekan Linda Hildegard Bergersen på OD bør helst ikke bli dekan, ifølge fakultetsstyrets ønskede kvalifikasjoner. Det har Bergersen stor forståelse for.

19.05.2020Rektor på Noregs idrettshøgskule: – Skuffa over å måtta overlata bygningar til Statsbygg

lars_tore_ronglan_1600x900

– Det kom heilt ut av det blå at regjeringa har sett Noregs idrettshøgskule utanfor. Det seier rektor Lars Tore Ronglan som er svært skuffa over at det er den einaste institusjonen som truleg må overlata forvaltningsansvaret for bygningane sine til Statsbygg.

19.05.2020Regjeringa vil likevel ikke overlate universitetsbygningene til Statsbygg

henrik-asheim-6-copy

Regjeringa legger bort forslaget om å overføre forvaltningsansvaret for statens eiendommer ved NMBU, UiB, UiO, UiT og NTNU til Statsbygg.

– Vi kan feire i dag, sier UiO-rektor Svein Stølen til Uniforum.

19.05.2020Vikingskipshuset og Historisk museum opnar igjen i dag

viking-glorstad-copy

Klokka 10.00 i dag opnar både Vikingskipshuset og Historisk museum igjen etter å ha vore koronastengde i over to månader.

19.05.2020UiO-ansatte og studenter må ta obligatorisk smittevernkurs

johan-loberg-toft-hms-uio-1-copy

Flere tusen ansatte og studenter har allerede gjennomført UiOs obligatoriske smittevernkurs.

18.05.2020Rehabiliteringa av Eilert Sundts hus kan starta etter tildeling på 45 millionar

eilert-sundt-1-copy

I dag blei det klart at regjeringa løyver 45 millionar kroner til rehabiliteringa av dei sju øvste etasjane av Eilert Sundts hus. Då er finansieringa klar og arbeidet kan starta i år.

18.05.2020Truleg ikkje fleirtal for SP-forslag om å lata universiteta halda fram med å eiga eigne bygningar

horingstortinget-2-copy

Kjem stortingsfleirtalet til å røysta for eit Dokument 8-forslag frå Senterpartiet om å lata dei sjølvforvaltande universiteta framleis få eiga bygningane og eigedomane sine? Truleg ikkje, men det endelege svaret får me i Stortinget i morgon.

18.05.2020Oslos vakreste hage er åpen igjen

apning-botanisk-have-4-copy

Botanisk hage, som er en del av Universitetet i Oslo, gjenåpnet idag kl. 09 Hagen er frodig og vakker som den pleier å være om våren, men smittevernstiltakene har også etterlatt noen spor.

18.05.2020Ekspertråd peker på mindre detaljstyring og midlertidig reformstopp for lærerutdanningene

roe-isaksen-lereutdanning-2

En internasjonal rådgivningsgruppe anbefaler mindre detaljstyring og midlertidig reformstopp for grunnskolelærerutdanningene.

 
Page visits: 5432