Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

02.07.2024Helene Uri om språk og kjønn på Den internasjonale sommerskole på UiO

helene-uri

– Man tenker at Norge er et likestilt samfunn. Men uten at vi er bevisst på det brukes språk til manipulasjon og befestning av makt, påpekte forfatter Helene Uri på sitt foredrag for utenlandske norsklærere.

01.07.2024Livsvitenskapsbygningen: UiOs lokaler begynner å ta form

livsvitenskap-juni-2024-farger

Det er stor aktivitet på byggetomta til Livsvitenskapsbygningen. Noen steder, som i noen av lokalene til Kjemisk institutt, kan man begynne å ane hvordan det vil bli.

28.06.2024Vikingskipshuset: – De fleste rommene kan ende opp som råbygg

vikingtidsmuseet-1-kopi

I det vernede Vikingskipshuset skulle Vikingtidsmuseet få lokaler til formidling, publikumsaktiviteter og undervisning, men så kom kuttene.

26.06.2024UiOs språkpolitikk handler også om integrering

helge-jordheim-sprakutvalg-5

Et forslag til ny språkpolitikk for UiO er sendt ut på høring. Norskkravene til utenlandske ansatte vil skape debatt, tror komitéleder Helge Jordheim. Han håper folk vil merke seg at språkpolitikk også handler om andre ting enn språkbruk i forskning og undervisning, sosiale arrangementer for eksempel.

23.06.2024Hjemmekontor på UiO: Verdsatt gode og kilde til konflikt

elisabeth-lange-pedersen-3-copy

Noen ledere tillater det ikke, andre steder sitter ansatte hjemme fordi arbeidslokalene ikke holder mål. Og hva har du egentlig krav på? UiO har retningslinjer for fjernarbeid, men hvor klare er egentlig retningslinjene?

21.06.2024Universitetsdirektøren går inn for omstridt omorganisering

arne-benjaminsen-3

UiO kan ikke kalle seg ledende innen HMS og beredskap, ifølge arbeidsgruppe. Nå vil universitetsdirektøren flytte HMSB-enheten og droppe direktørstillingen.

19.06.2024Her er søkekomiteen for rektorvalget i 2025

dag-michalsen-dekan-juss-2

Svein Stølen var lite fornøyd med debattene UiO arrangerte da han selv var rektorkandidat i 2017. Til neste valg skal det bli bedring, ble UiO-styret lovet.

19.06.2024Eksplosjon i et laboratorium i Silurveien 2 - to personer er skadet

Et eksamenslokale

En person har fått store brannskader og en mindre skader etter en eksplosjon i et laboratorium i Silurveien 2 på Ullern. Ingen av dem er studenter. Bygningen brukes som eksamenslokaler for de fleste studentene fra Universitetet i Oslo.

19.06.2024Forskningsrådet tildeler 216 millioner til banebrytende forskere

mari-sundli-tveit-1

I går ble det kjent at 21 forskningsprosjekter i Norge får totalt 216 millioner fra Forskningsrådet til prosjekter som skal gi banebrytende ny kunnskap.

19.06.2024Han får tildelt 25 millioner fra EU for å forske på offentlig administrasjon i seks land

yves-steinebach-web

Yves Steinebach ved Institutt for statsvitenskap får 25 millioner kroner og Ines Wagner ved ARENA får 3,5 millioner kroner fra EUs forskningsprogram Horisont Europa for å forske på offentlig administrasjon og digital og grønn omstilling.

18.06.2024DEBATT: Palestinacampens reaksjon på dagens styrevedtak om etisk anskaffelse ved UiO

u-styret-juni-2024-1

Dagens vedtak er en seier for Palestinacampen. Likevel, det burde være selvsagt at UiO følger sine forpliktelser ved å ikke handle med leverandører som begår, medvirker til, eller er direkte knyttet til ulovlig okkupasjon eller brudd på grunnleggende menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett.

18.06.2024Ho fekk gjennomslag for å innskjerpa etiske retningslinjer ved innkjøp

u-styret-juni-2024-6

– Tillegget ditt har gjort forslaget til vedtak endå betre. Det sa universitetsdirektør Arne Benjaminsen til studentrepresentant Solveig Martha Tynkkynen etter at ho på møtet i UiO-styret føreslo ei setning som innskjerpar dei etiske retningslinjene ved innkjøp.

18.06.2024Nå er han tilsatt som universitetsdirektør i fast stilling

arne-benjaminsen-1

Arne Benjaminsen er i dag tilbudt jobben som universitetsdirektør i fast stilling ved Universitetet i Oslo. Det vedtok Universitetsstyret i dag.

18.06.2024UiO vil skaffa ny ekstern finansiering til Norsk senter for molekylærmedisin

Portrett av Janna Saarela

I fjor haust blei det klart at pengestraumen frå Forskingsrådet og Helse Sør-Aust til Norsk senter for molekylærmedisin ved UiO vil stoppa opp i 2025. Universitetsleiinga lovar no å arbeida for å finna nye eksterne pengekjelder.

17.06.2024Raser mot LO Stat:-Udemokratisk

104536

Nestleder i NTL NTNU har null tro på bedre avtale gjennom frivillig nemnd. Nå fyrer fagforeningen løs mot LO Stat.

17.06.2024DEBATT: Nei, Svein, dialogen med Palestinacampen er ikke god

palestinacamp-uio-1-copy

Palestinacampen krever at dialogen og ivaretakelsen fremstilles slik de er, ikke slik Svein skulle ønske de var. Fremgangen i arbeidet for våre palestinske studenter har vært for svak og berøringsangsten er fortsatt sterk.

17.06.2024Helga Flatland blir årets HF-forfattar

gunn-enlli om hf-les.20240605_113817

Startskotet for Heile HF les går i august. Då vil alle nye studentar få eit eksemplar av Helga Flatlands roman «Etterklang». – Målet er å fremja leseglede og skapa fellesskap rundt ein roman , seier studiedekan Gunn Enli.

17.06.2024UIO-styret fordeler sannsynleg tildeling på 6,54 milliardar kroner for 2025

universitetsstyret-mars-2024-3

UiO reknar med å få tildelt 6,542 milliardar kroner frå regjeringa neste år. Det gir UiO 15 millionar kroner til nye satsingar, samtidig som alle einingane må tola eit samla kutt på 23,2 millionar kroner seg i mellom.

16.06.2024DEBATT: Stølen hopper fremdeles bukk over hovedproblemet

gaza-demo-u-styret-1-copy

UiO-ledelsen har konsekvent nektet å ta innover seg at UiO allerede er enten vi liker det eller ikke politisk posisjonert i relasjon til dette folkemordet.

14.06.2024DEBATT: Akademisk frihet og akademisk boikott i et menneskerettighetsperspektiv

gentian-zyberi-10

Begrunnelsen for kravet om en institusjonell boikott av høyere utdanningsinstitusjoner i Israel er at israelske myndigheter systematisk har undertrykt palestinske utdanningsinstitusjoner, akademikere og studenter i flere tiår. Det er rikelig dokumentert av FNs menneskerettighetsorganer, argumenterer professor Gentian Zyberi ved Norsk senter for menneskerettigheter, UiO.

14.06.2024Utsetter beslutningen om bærekraftsenteret – dette er forklaringen

mette-halskov-hansen-2

Ledelsens bærekraftsenterplaner skapte forvirring i UiO-styret i mai. Nå er den tidligere signaliserte vedtakssaken i juni utsatt. Her er det ingen sammenheng.

13.06.2024Noreg kan satse på KI-forsking med ny superdatamaskin

Inngang til tidligere gruve som nå blir datahall

Ei nasjonal superdatamaskin i ei nedlagt gruve i Nordfjordeid på Vestlandet skal sikra forskingssatsinga på kunstig intelligens i Noreg. Om eitt år skal installasjonen vera i gang.

13.06.2024DEBATT: Vi støtter studentcampen for Palestina

gaza-leir-uio-1-copy

I møte med dobbeltmoralen representerer studentene våre et etisk lyspunkt. Vi er stolte over at UiO har studenter som utviser moralsk ryggrad og handlekraft.

12.06.2024Ansiktsgjenkjenning, jakten på utenomjordisk liv og nanomedisin belønnet med Kavliprisene for 2024

dnva-fredet-1

Tre kvinner og fem menn fra USA, Canada og Tyskland får Kavliprisene for 2024. Det ble klart da Det Norske Videnskaps-Akademi i ettermiddag kunngjorde vinnerne av Kavliprisene i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene er på en million dollar hver.

12.06.2024Helseministeren og ordføraren tok det første spadetaket for nytt Rikshospital

grunnstein-rikshospitalet-3

– Oslo universitetssykehus har dessverre nokre av dei dårlegaste bygga i landet, men no blir det ei endring, slo helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast under markeringa av byggjestarten for nytt Rikshospital i formidddag.

 
Page visits: 20202