Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

17.09.2019Etterlyser bevissthet rundt universitetene som forvaltere av samfunnets hukommelse

svein-stolen-i-arendal

UiO-rektor Svein Stølen mener det er like viktig for universitetene å skape en felles forståelse av hvem vi er gjennom kunst og kultur som å drive med forskning og undervisning.

16.09.2019Håvard Kauserud frykter at styrevedtak ikke hjelper forskerforeldre

havard-kauserud-copy

Professor Håvard Kauserud er ikke sikker på at felles retningslinjer vil gi hans forskere rett til full forlengelse etter foreldrepermisjon.

13.09.2019UiOs nye vitenskapsombud: –Behovet er stort

knut-ruyter-2

Flere måneder før Knut Willem Ruyter formelt startet i jobben som UiOs første vitenskapsombud, begynte henvendelsene fra fortvilte forskere å strømme inn.

12.09.2019Carlos Moedas etterlyser interesse for forskning

anne_borg-og-carlos_moedas-1

Brussel: - Jeg har sett lite interesse fra de store EU-nasjonene for å ta ansvar for vitenskap og innovasjon, sier avtroppende EU-kommissær Carlos Moedas.

11.09.2019Karolinska Institutet best og UiO på sjuandeplass i Norden

uio-1-copy

Universitetet i Oslo kjem på 131.-plass i verda og på sjuandeplass i Norden i rangeringa til Times Higher Education for 2020. Karolinska Institutet er på topp i Norden og Oxford i verda.

11.09.2019Universitetsstyret krever mer forutsigbar permisjonspraksis

kristian-bjorndahl-4

Et samstemt universitetsstyre ber om felles vurderingskriterier for midlertidig vitenskapelig tilsatte som tar ut foreldrepermisjon.

11.09.2019Universitetsdirektøren ønsker ikke regler mot omstridt permisjonspraksis

belinda-kjolas-forskerforbundet-copy

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen anbefaler universitetsstyret ved UiO at de ikke skal gi midlertidig tilsatte forskere rett til forlengelse av kontrakten etter foreldrepermisjon.

11.09.2019Innovasjon og arbeidsrelevans skal opp i universitetsstyret

universitetstyremotet-juni-1-copy

Innovasjonsløft og arbeidsrelevans er to av dei sakene som skal opp i universitetsstyret i dag. Men det er diskusjonen om foreldrepermisjon for forskarar det har vore mest interesse for så langt.

10.09.2019Én av tre studenter bruker ikke studieplassen sin

samordna-opptak-2-nybo-copy

– Når nesten hver tredje søker ikke bruker studieplassen sin, betyr det at universitetene og høyskolene må gi tilbud til langt flere enn de har plass til. Dette kan bidra til større usikkerhet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

10.09.2019Universitetsrektorer på skolebenken

anneborgibrussel

Brussel: Nordiske rektorer oppfordres til å lobbe for økte forskningsbevilgninger når de møter ferske EU-parlamentarikere.

10.09.2019To kvinner vil kjempa om dekanvervet på Det juridiske fakultetet

hennum-og-wilhelmsen

Ragnhild Hennum og Trine-Lise Wilhelmsen stiller som dekankandidatar ved Det juridiske fakultetet. Det er truleg både første gong det blir eit reelt dekanval og første gong ei kvinne blir vald som jusdekan.

10.09.2019Jussdekan Dag Michalsen takkar nei til fire nye år som dekan

dag-michalsen-dekan-juss-2

Jusdekan Dag Michalsen seier nei til attval. – Eg fekk tidleg vita at to kvinner ville stilla som dekankandidatar, dersom eg ikkje ville. Dermed kan Det juridiske fakultetet no for første gong få ein kvinneleg dekan, seier han.

09.09.201916 forskningsmiljø får 1 milliard til infrastruktur

nybo-utveksling-4-copy

16 prosjekter innen blant annet helseforskning, datahåndtering og bærekraftig matproduksjon får til sammen én milliard kroner til ny infrastruktur i forskning. UiO er involvert i seks av dem.

06.09.201920 år med Georg Sverdrups hus

Georg Sverdrups hus

Frå klokka 8.30 i dag til langt ut på ettermiddagen feira UiO 20-årsjubileet til Georg Sverdrups hus på Blindern

06.09.2019UiO i rapport: Varsleren har misforstått og kunne satt seg bedre inn i ting

irene-sandlie-1

Det tok UiO rundt ett år og advokathjelp til nærmere 600 000 kroner å komme fram til at det alvorlige varslet mot en underdirektør egentlig ikke var noen sak.

05.09.2019Wallström: – Sverige blir respektert for å kritisera land som bryt menneskerettane

margot-wallstrom-utenriksminister-1-copy

– Me blir respekterte fordi me står fast på kvinnerettane og kritiserer land som bryt menneskerettane. Det sa Sveriges utanriksminister Margot Wallström då ho besøkte UiO i formiddag.

05.09.2019UiO-forskere har laget nye vikingbanneord til "Beforeigners"

beforeigners-forsknindottno

Det er ikke bare å oversette moderne norsk til norrønt, 1800-tallsnorsk eller steinaldersk. For hvordan banner du på norrønt når du ikke har et forhold til kristendom?

05.09.2019Dei inviterer til feiring av 20-årsjubileet til Georg Sverdrups hus

live-rasmussen-gsh-2

– Dette er bygningen alle veit om på UiO. Det seier fungerande leiar for HumSam-biblioteket, Live Rasmussen og påtrappande leiar Cecilia Ekström og viser til Georg Sverdrups hus. I morgon er det 20 år sidan bygningen blei opna av kong Harald.

04.09.2019Vikingskipet på Gjellestad: Hele verden venter i spenning

viking-halden-3

Om noen dager er sesongens utgravning på Gjellestad over. Hvor mye av vikingskipet som er intakt, er det store spørsmålet som snart blir besvart. –Interessen for utgravingen er enorm, og mediehåndtering er derfor en viktig del av prosjektet, forteller prosjektleder Christian Løchsen Rødsrud.

04.09.2019Materialforskarar tar i bruk nytt instrument til 20 millionar

lab-2

Instrumentet Flextura skal kunna laga nye materiale og fortelja nye ting om eksisterande materiale. I dag blei millioninnkjøpet markert på Mikro- og nanoteknologilaboratoriet ved UiO.

04.09.2019Kriminolog Maria Hansen: – Offera melder ofte ikkje frå om dei kjenner overgriparen

maria-hansen-stk-3

– Når offer og overgripar kjenner kvarandre, er det ikkje sikkert ein vil melda frå til politiet, sjølv om noko straffbart har hendt. På eit universitet kan det også vera personlege interesser som spelar inn, seier UiO-stipendiat i kriminologi, Maria Hansen.

03.09.2019UiO får fem av sju europeiske toppstipend til yngre forskarar i Noreg

ingrid-lossius-falkum-1

UiO får fem av dei sju europeiske toppstipenda ERC Starting Grants som er tildelt yngre forskarar ved norske universitet. Ingrid Lossius Falkum er ein av dei fem som får det prestisjetunge forskingsstipendet.

03.09.2019Ti ganger flere utlendinger tar PhD i Norge enn hva norske tar i utlandet

john-arne-rottingen-copy

Verden versus Norge når det gjelder doktorgradsproduksjon er 10:1. Det bekymrer Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.

02.09.2019Takket for etterlengtet vikingtidsmuseum

arsfest-7

Rektor Svein Stølen brukte talen på UiOs 208-årsfest til å takke for at det endelig blir et eget museum om vikingtiden.

02.09.2019UiO får pengar til nytt vikingtidsmuseum i fødselsdagsgåve frå regjeringa

Iselin Nybø om vikingtidsmuseet

Universitetet i Oslo får tildelt ei startløyving på 35 millionar kroner til nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy. Det opplyste forskings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø på ein pressekonferanse i Vikingskipshuset i formiddag.

 
Page visits: 2838