Uniforum rss

Nyheter - Uniforum

21.06.2024Universitetsdirektøren går inn for omstridt omorganisering

arne-benjaminsen-3

UiO kan ikke kalle seg ledende innen HMS og beredskap, ifølge arbeidsgruppe. Nå vil universitetsdirektøren flytte HMSB-enheten og droppe direktørstillingen.

19.06.2024Her er søkekomiteen for rektorvalget i 2025

dag-michalsen-dekan-juss-2

Svein Stølen var lite fornøyd med debattene UiO arrangerte da han selv var rektorkandidat i 2017. Til neste valg skal det bli bedring, ble UiO-styret lovet.

19.06.2024Eksplosjon i et laboratorium i Silurveien 2 - to personer er skadet

Et eksamenslokale

En person har fått store brannskader og en mindre skader etter en eksplosjon i et laboratorium i Silurveien 2 på Ullern. Ingen av dem er studenter. Bygningen brukes som eksamenslokaler for de fleste studentene fra Universitetet i Oslo.

19.06.2024Forskningsrådet tildeler 216 millioner til banebrytende forskere

mari-sundli-tveit-1

I går ble det kjent at 21 forskningsprosjekter i Norge får totalt 216 millioner fra Forskningsrådet til prosjekter som skal gi banebrytende ny kunnskap.

19.06.2024Han får tildelt 25 millioner fra EU for å forske på offentlig administrasjon i seks land

yves-steinebach-web

Yves Steinebach ved Institutt for statsvitenskap får 25 millioner kroner og Ines Wagner ved ARENA får 3,5 millioner kroner fra EUs forskningsprogram Horisont Europa for å forske på offentlig administrasjon og digital og grønn omstilling.

18.06.2024DEBATT: Palestinacampens reaksjon på dagens styrevedtak om etisk anskaffelse ved UiO

u-styret-juni-2024-1

Dagens vedtak er en seier for Palestinacampen. Likevel, det burde være selvsagt at UiO følger sine forpliktelser ved å ikke handle med leverandører som begår, medvirker til, eller er direkte knyttet til ulovlig okkupasjon eller brudd på grunnleggende menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett.

18.06.2024Ho fekk gjennomslag for å innskjerpa etiske retningslinjer ved innkjøp

u-styret-juni-2024-6

– Tillegget ditt har gjort forslaget til vedtak endå betre. Det sa universitetsdirektør Arne Benjaminsen til studentrepresentant Solveig Martha Tynkkynen etter at ho på møtet i UiO-styret føreslo ei setning som innskjerpar dei etiske retningslinjene ved innkjøp.

18.06.2024Nå er han tilsatt som universitetsdirektør i fast stilling

arne-benjaminsen-1

Arne Benjaminsen er i dag tilbudt jobben som universitetsdirektør i fast stilling ved Universitetet i Oslo. Det vedtok Universitetsstyret i dag.

18.06.2024UiO vil skaffa ny ekstern finansiering til Norsk senter for molekylærmedisin

Portrett av Janna Saarela

I fjor haust blei det klart at pengestraumen frå Forskingsrådet og Helse Sør-Aust til Norsk senter for molekylærmedisin ved UiO vil stoppa opp i 2025. Universitetsleiinga lovar no å arbeida for å finna nye eksterne pengekjelder.

17.06.2024Raser mot LO Stat:-Udemokratisk

104536

Nestleder i NTL NTNU har null tro på bedre avtale gjennom frivillig nemnd. Nå fyrer fagforeningen løs mot LO Stat.

17.06.2024DEBATT: Nei, Svein, dialogen med Palestinacampen er ikke god

palestinacamp-uio-1-copy

Palestinacampen krever at dialogen og ivaretakelsen fremstilles slik de er, ikke slik Svein skulle ønske de var. Fremgangen i arbeidet for våre palestinske studenter har vært for svak og berøringsangsten er fortsatt sterk.

17.06.2024Helga Flatland blir årets HF-forfattar

gunn-enlli om hf-les.20240605_113817

Startskotet for Heile HF les går i august. Då vil alle nye studentar få eit eksemplar av Helga Flatlands roman «Etterklang». – Målet er å fremja leseglede og skapa fellesskap rundt ein roman , seier studiedekan Gunn Enli.

17.06.2024UIO-styret fordeler sannsynleg tildeling på 6,54 milliardar kroner for 2025

universitetsstyret-mars-2024-3

UiO reknar med å få tildelt 6,542 milliardar kroner frå regjeringa neste år. Det gir UiO 15 millionar kroner til nye satsingar, samtidig som alle einingane må tola eit samla kutt på 23,2 millionar kroner seg i mellom.

16.06.2024DEBATT: Stølen hopper fremdeles bukk over hovedproblemet

gaza-demo-u-styret-1-copy

UiO-ledelsen har konsekvent nektet å ta innover seg at UiO allerede er enten vi liker det eller ikke politisk posisjonert i relasjon til dette folkemordet.

14.06.2024DEBATT: Akademisk frihet og akademisk boikott i et menneskerettighetsperspektiv

gentian-zyberi-10

Begrunnelsen for kravet om en institusjonell boikott av høyere utdanningsinstitusjoner i Israel er at israelske myndigheter systematisk har undertrykt palestinske utdanningsinstitusjoner, akademikere og studenter i flere tiår. Det er rikelig dokumentert av FNs menneskerettighetsorganer, argumenterer professor Gentian Zyberi ved Norsk senter for menneskerettigheter, UiO.

14.06.2024Utsetter beslutningen om bærekraftsenteret – dette er forklaringen

mette-halskov-hansen-2

Ledelsens bærekraftsenterplaner skapte forvirring i UiO-styret i mai. Nå er den tidligere signaliserte vedtakssaken i juni utsatt. Her er det ingen sammenheng.

13.06.2024Noreg kan satse på KI-forsking med ny superdatamaskin

Inngang til tidligere gruve som nå blir datahall

Ei nasjonal superdatamaskin i ei nedlagt gruve i Nordfjordeid på Vestlandet skal sikra forskingssatsinga på kunstig intelligens i Noreg. Om eitt år skal installasjonen vera i gang.

13.06.2024DEBATT: Vi støtter studentcampen for Palestina

gaza-leir-uio-1-copy

I møte med dobbeltmoralen representerer studentene våre et etisk lyspunkt. Vi er stolte over at UiO har studenter som utviser moralsk ryggrad og handlekraft.

12.06.2024Ansiktsgjenkjenning, jakten på utenomjordisk liv og nanomedisin belønnet med Kavliprisene for 2024

dnva-fredet-1

Tre kvinner og fem menn fra USA, Canada og Tyskland får Kavliprisene for 2024. Det ble klart da Det Norske Videnskaps-Akademi i ettermiddag kunngjorde vinnerne av Kavliprisene i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene er på en million dollar hver.

12.06.2024Helseministeren og ordføraren tok det første spadetaket for nytt Rikshospital

grunnstein-rikshospitalet-3

– Oslo universitetssykehus har dessverre nokre av dei dårlegaste bygga i landet, men no blir det ei endring, slo helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast under markeringa av byggjestarten for nytt Rikshospital i formidddag.

11.06.2024Aksjon ved Rikshospitalet: – Vi gir ikke opp kampen om Lindekollen

foto_yngvevogt_img_7353

– Vi vil kjempe hardt for å hindre at Helse Sør-Øst begynner å felle trær i hekkesesongen, lover Lene Haug og Gjerd Helgerud. De er blant aksjonistene som vil at Plan- og bygningsetaten skal revurdere planene om vei gjennom Lindekollen

11.06.2024Eitt doktorgradsprogram skal vere minstekravet for å bli universitet

Portrett av forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel

I dag er det krav om fire doktorgradsprogram for å bli universitet. Regjeringa vil endre dette, og foreslår at det skal vere krav om minst eitt doktorgradsprogram.

11.06.202418 universitet frå ni land vil delta i ein akademisk dugnad for flyktningar

uio-hos-renu-i-uganda

UiO tok i fjor eit initiativ for å gi flyktningar i konfliktområde høgare utdanning. No har dei utvikla grunnideen vidare saman med Flyktninghjelpa, FNs flyktningkontor, SAIH og eit elitelag av universitet.

10.06.2024Advarer mot lønnsutviklingen på UiO – nå kan det bli ny streik

zubillaga-streik(1)

Når UiOs professorer snart tar sommerferie, har de i snitt tjent like mye som en renholder vil tjene i hele år. Lønnsforskjellene er store også innad i stillingskoder.

07.06.2024Ghent University i Belgia stansar samarbeidet med 8 forskingsinstitusjonar i Israel

To kvinnelge stiipendidatar står bak eit palestinaskjerf

Menneskerettskomiteen ved Ghent University i Belgia rår til at universitetet avsluttar samarbeid med forskingsinstitusjonar i Israel som er involverte i brot på menneskerettane. Komiteen vil også stengja Israel ute frå EUs forskings- og utdanningsprogram.

 
Page visits: 20058