In Norwegian: RSS News feed Med Fac UiO
Link to UiO "Aktuelle forskningssaker"
Aktuelle forskningssaker - Det medisinske fakultet
11.09.2024Dødshjelp: Når kan vi drepe et menneske i Norge?
Debatten om dødshjelp kommer jevnlig opp. Hvilke moralske grunner har vi til å ta liv av et menneske som ønsker å dø?
29.08.2024Ny metode finner alle superbakteriene
Forskere på Det medisinske fakultet ved UiO har bidratt til å utvikle en ny metode, som gir oversikt over flere antibiotikaresistente bakterier samtidig. Det kan få stor betydning i kampen mot alvorlige sykehusinfeksjoner.
20.08.2024Barn av papirløse migrantkvinner dør oftere i fødsel
En ny studie i Norge fant at kvinner uten oppholdstillatelse har seks ganger så høy risiko for at foster eller nyfødt dør enn norskfødte kvinner, og fire ganger så høy risiko som utenlandskfødte kvinner med oppholdstillatelse.
19.08.2024Fant sammenheng mellom asbest og brysthinnekreft offshore
Menn som jobber offshore og har vært i kontakt med asbest i arbeidsmiljøet, har økt risiko for å få brysthinnekreft.
19.08.2024Poteter kan gi flere et lengre liv
Langer du innpå kokte poteter til middag? Da kan du få et lengre liv, og har lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdom.
06.08.2024Pakistan unngår superbakterier fra Vesten
Forskning viser at antibiotikaresistente bakteriestammer som er vanlige i Norge, Storbritannia og USA ikke har fått fotfeste i Pakistan, til tross for utbredt bruk av antibiotika i denne regionen.
05.08.2024Behov for tydeligere informasjon om fastlegetjenesten under pandemien
Forskjellige smitteverntiltak og ulik grad av nedstengning i landets kommuner kan ha ført til at innbyggerne ble usikre på hvordan de skulle forholde seg til primærhelsetjenesten.
02.07.2024Kan naturlige dreperceller bidra til bedre behandling av kreft?
Naturlige drepeceller (NK-celler) er viktige i kroppens eget forsvar mot kreft. Kan vi dra nytte av disse cellene når vi utvikler ny immunterapi?
27.06.2024Mange dør allerede første uken etter løslatelse fra fengsel
En urovekkende stor andel innsatte dør etter løslatelse fra fengsel. Særlig er den første uken etter løslatelse kritisk, viser en ny studie publisert i The Lancet.
14.06.2024Blodprøve kan forkorte tid til diagnose for barn og ungdom med IBD
En enkel blodprøve kan vise om mageproblemer hos barn og ungdom sannsynligvis er inflammatorisk tarmsykdom (IBD) eller ikke. Flere vil få diagnosen tidligere og slippe unødvendig ubehagelige undersøkelser, viser ny forskning.
31.05.2024Ny kunnskap om fødselsrifter kan gi bedre fødselsomsorg
Mange kvinner opplever smerter og plager i underlivet i lang tid etter en fødsel. Vi kan gi bedre fødselsomsorg når vi vet mer om hvordan fødselsrifter påvirker kvinners livskvalitet, mener forskere.
31.05.2024Et overraskende funn hos mus gir ny kunnskap om fedme
En endring i genene førte til at musene plutselig ble overvektige. Og forskerne kunne «overføre» fedmen fra disse musene til friske mus. – Det er ganske stilig! sier forsker Ida Gregersen.
23.05.2024Overraskende om økologisk dyrket korn
En internasjonal metastudie viser at det kan være mindre av enkelte muggsoppgifter i økologisk dyrket korn, sammenliknet med korn dyrket på vanlig måte. Dette og andre funn fra forskning på jordbruksprodukter kan få store konsekvenser.
10.05.2024Lege: – Vi kan ikke lenger skille menneskenes helse fra jordas helse
I ‘Indias kornkammer’ er mye av jorda syk og utarmet. Måten jordbruket drives på, gjør også menneskene syke.
10.05.2024Hvorfor har vi fraværsgebyr?
Manglende oppmøte til sykehustimer kan koste deg dyrt. Det såkalte fraværsgebyret sørger for det. Men hva er egentlig hensikten med gebyret, og hva er begrunnelsen for i det hele tatt å bruke det på norske sykehus?