Apollon RSS feed

Artikler - Apollon

30.11.2021Kvinner som spredte kjønnssykdommer ble stuet vekk på øy under krigen

4_tyskerjenter_frankrike

Først ble de internert av naziregimet på en øy for ikke å spre kjønnssykdommer til tyske soldater. Etter krigen ble de internert delvis uten lovlig grunnlag, og i enkelte tilfeller sterilisert av norske myndigheter.

18.11.2021Pest-professor skal beregne hvordan nye pandemier sprer seg

4_pandemi_stenseth

Professor Nils Chr. Stenseth bruker de enorme kunnskapene sine om pest til å beregne hvordan koronasmitten spredte seg. Nå planlegger han en modell som kan beregne spredningen av fremtidige pandemier.

17.11.2021Fra fossil til fornybar energi:  De akselererer omstillingen

4_forsiden_uten_rein

Utfordringen er formidabel: Hele verdens energisystem skal omstilles til fornybare energikilder – på rekordtid. Forskerne bidrar til temposkiftet.

16.11.2021Kan hente ut 50 prosent mer strøm fra solceller

4_tema_blaat_lys_forsker

Kristin Bergum har funnet løsningen på hvordan effektiviteten i solceller kan økes med femti prosent. Trikset hennes er å fange opp mer av det blå lyset.

11.11.2021Solcellene blir mer effektive ved å klippe lyset i to

4_tema_klippe_lys

Dagens solceller klarer ikke å utnytte det energirike UV-lyset. Julie Kvalvik har laget en saks som klipper i stykker det ultrafiolette lyset. Da kan solceller fange opp enda mer energi.

10.11.2021Vekslende politisk satsing på havvind: – Oljen fortsetter å være det viktigste markedet for våre høyteknologiske leverandørbedrifter

4_tema_flytende_vindkraft

Olje og gass finnes i Nordsjøen – hav og vind finnes overalt i verden. Norske bedrifter som vender seg mot havvind, må konkurrere på et tøft verdensmarked. Det er noe helt annet enn å levere til ‘oljå’.

04.11.2021Lager fremtidens hydrogen ved å omdanne sollys til UV-stråler

4_tema_uv_lys_forsker

Per-Anders Stensby Hansen har funnet ut hvordan det er mulig å produsere ren hydrogen med sollys.

03.11.2021Her designer Halvor fremtidens bærekraftige batterier

4_tema_batteri_forsker

Dagens batterier er ikke alltid så rene som vi tror. Nå blir de mer miljøvennlige.

01.11.2021Sår tvil om dominerende teori  om integrering av innvandrere

4_intergrering

Forskere fant omtrent ingen empirisk støtte for den vanligste teorien om at det er integrering som fører til best tilpasning av innvandrere.

28.10.2021Slik leter Guttorm Haraldsen etter persontilpasset medisin mot leddgikt

4_leddgikt_forsker1

Dagens medisiner fungerer ikke bra nok for hver femte pasient med leddgikt. Fremtiden deres er smertefull og invalidiserende. Nå gir ny forskning håp.

27.10.2021Vindkraft truer sørsamisk overlevelse

4_tema_reinsdyr-kvadrat507

Med vindkraftutbyggingen på Fosen kan vippepunktet for reindrift være nådd. Nå gjelder det framtiden til det sørsamiske samfunnet i Norge.

21.10.2021Lagde lov for å endre landet

3_landsloven_faksimile

Han skrotet loven om at sultende familier kunne kastes i en grop for å se hvem som levde lengst. I stedet lagde Magnus Lagabøte en lovbok som staket ut kursen for et nytt, mer barmhjertig Norge.

05.10.2021Hundre år etter at insulin ble oppdaget: De er dømt til å dø av diabetes

ntb_edjqcshwlkk

I store deler av verden vil et barn med diabetes ha små sjanser til å overleve. Det livreddende insulinet er en luksus bare de rike har råd til.

27.09.2021Klimarett mot 2030: Med lov skal klimaet trygges

3_klimarett_bugge

Utviklingen av stadig nye lover og rettsregler – internasjonalt og nasjonalt – skal hindre at kloden blir farlig varm. Ny bok gir enestående oversikt over det hele.

22.09.2021Frykten for revolusjon førte til store reformer

3_revolusjonsfare_brodskij

De styrende elitene var livredde for at den russiske revolusjonen skulle spre seg til resten av verden. Slik fikk vi åttetimersdag, en rettferdig valgordning og et prinsippvedtak om alderspensjon.

21.09.2021Melkesyre motvirker Alzheimer

demens_melkesyre

Når du trener, strømmer melkesyre fra musklene ut i blodet og inn i hjernen din – som dermed stimuleres til å danne nye nerveceller og blodårer. Melkesyre kan være beste medisin mot Alzheimers sykdom.

13.09.2021Skeptisk til Alzheimer-teori

tema_hjernen

Alzheimer-pasienter har for mye av et spesielt protein i hjernen. Professor mener dette proteinet har fått for mye av skylden for den fryktede sykdommen.

09.09.2021Ønsker tvillinger til sykling i ikke-eksisterende by

tema_kristine_walhovd_sammenkopiert2

Kristine Walhovd studerer hvordan hjernen endrer seg igjennom livet og hvorfor noen blir demente. Nå etterlyser hun flere tvillinger til forsøket sitt.

08.09.2021Skal avsløre Alzheimer med kunstig intelligens, forsøksmus og manipulerte gener

tema_marianne_fyhn_dypetset

For seksten år siden fant Marianne Fyhn stedsansen i hjernen. Nå skal hun bruke kunstig intelligens, virus og manipulerte gener for å finne ut av hvorfor noen får Alzheimer.

06.09.2021Vi er dobbelt så mange med demens om bare 20 år

3_demens_geir-selbek-11

Det blir trolig vår aller største helseutfordring – større enn korona og kreft. Aldri har oppmerksomheten om demens vært større – eller forskningsinnsatsen mer intens.

02.09.2021Stipendiater så for seg spektakulære partikler 40 år før de ble funnet eksperimentelt

3_anyoner_leinaas

Dette er historien om to svært forutseende stipendiater. For førti år siden lanserte de teorien om noen besynderlige partikler. Nå er partiklene funnet eksperimentelt. Oppdagelsen kan berede grunnen for fremtidens kvantedatamaskiner.

31.08.2021Dødt hjernevev fra Amsterdam kan gi nye svar om demens-sykdommer

demens_lasse_philstrom

Lasse Pihlstrøm avslører nye hemmeligheter i demenssykdommer ved å studere hvilke gener som er skrudd av og på i hjernevevet til 500 døde nederlendere.

27.08.2021Kunstig intelligens skal avsløre tidlig demens

tema_demens_ekg

I dag kan det ta et halvt år før du får vite om du står i fare for å utvikle demens. I fremtiden kan du få svaret på noen få sekunder.

25.08.2021Ulikhetene øker over hele verden: UiO-økonom utvikler prinsipper for rettferdig omfordeling

ntb_10yv51ndwpy

– Jeg ble svært overrasket da arveavgiften ble fjernet i Norge, sier prisbelønt økonom – som forsker på rettferdig skatt og omfordeling.

24.08.2021Verdispørsmålene har tatt over rampelyset i valgkampen

3_valgkampen_naturvern

Legger du mer vekt på partienes syn på innvandring, likestilling og miljø enn boligpolitikk, utenrikssaker og sysselsetting når du slipper seddelen i valgurna? I så fall er du ikke alene.

 

 
Page visits: 10070