The SAFETY study: Survival and fertility after trachelectomy or conization for cervical cancer and dysplasia

På verdensbasis er livmorhalskreft den 4. vanligste krefttypen blant kvinner. I 2022 fikk 302 kvinner påvist livmorhalskreft i Norge. Innføring av celleprøver og HPV-vaksinasjon har ført til nedgang i antall tilfeller av sykdommen, ettersom man fanger opp og behandler forstadier til livmorhalskreft. Av kvinnene som blir diagnostisert med kreft, er opp mot 40 % i reproduktiv alder. Standardbehandlingen har vært å fjerne hele livmoren, men gitt at mange av kvinnene er unge med fremtidig barneønske, tilbyr man fertilitetsbevarende kirurgi til kvinner med tidlig stadium av sykdommen. Denne behandlingen er sentralisert ved Radiumhospitalet. 

I SAFETY studien er vi en forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus og universitetet i Oslo som ønsker å lære mer om hvordan det går med kvinner som behandles for forstadier til livmorhalskreft og tidlige stadier av livmorhalskreft. 

Pasienter med tidlige stadier av livmorhalskreft behandlet i perioden 2010 og 2021 inviteres til å delta. Kvinner som er behandlet på Oslo universitetssykehus for forstadier til livmorhalskreft i samme periode vil også bli invitert til å delta. 

I prosjektet vil vi innhente og registrere helseopplysninger om pasienter som allerede er registrert i det elektroniske journalsystemet. Det inkluderer blant annet opplysninger om alder, røyking, BMI og opplysninger om sykdommen inkludert utredning, sykdommens stadium, svulstens egenskaper og eventuelt tilbakefall av sykdommen. Samtidig ønsker vi å gjennomføre en spørreundersøkelse for å kartlegge fertilitetsutfall, livskvalitet og seksuell helse etter behandling for forstadier til livmorhalskreft og livmorhalskreft.

Erfaringer fra denne studien vil kanskje senere kunne hjelpe andre kvinner med forstadier eller tidlige stadier av livmorhalskreft. Vårt langsiktige mål er å finne faktorer som kan bidra til at kvinner får best mulig overlevelse, fertilitetsutfall og livskvalitet etter behandling for livmorhalskreft eller forstadier til livmorhalskreft.

Samarbeidspartnere:

Ane Gerda Z Eriksson

Knut Wangen 

Annetine Staff 

Lene Thorsen/Seneffekter

Meryam Sugulle

Kathrine Lie

Kjersti Vassmo Lund

Emily Burger

Amelie Tropé

 
Page visits: 248