HOC (Heterogenitet i Ovarialcancer)

Om HOC prosjektet:

«Molekylær Heterogenitet i Ovarialcancer; Identifisering av biomarkører og kartlegging av individuelle, tumorrettete behandlingsalternativer»

HOC ( Heterogenitet i Ovarialcancer ) prosjektet har siden 2007 pågått ved avdeling for gynekologisk onkologi, Oslo Universitetssykehus – Radiumhospitalet. 

Gjennom systematisk innsamling av pasientprøver (inkludert tumorvev, blodprøver, ascitesprøver) og annoterte kliniske parametre har prosjektet hatt som overordnet formål å identifisere og utvikle prognostiske og prediktive biomarkører for tidlig deteksjon, risiko-stratifisering og behandlingsrespons i eggstokkreft.

Kartlegging av molekylær intra-tumor and inter-tumor heterogenitet og kreft-fremmede mutasjoner/signaturer har representert et satsingsområde gjennom de siste årene. I samarbeid med Seksjon for molekylær onkologi, Institutt for kreftforskning, siktes å kartlegge tumor klonalitet gjennom analyser av tumorcellenes DNA og RNA. 

Samarbeidspartnere til denne omfattende translasjonelle tilnærmingen har videre satt et fremtidig forsksningsfokus på prediksjon av respons til standard og eksperimentell behandling. Ved etablering av en pipeline for CDSS (cancer drug sensitivitets screening) sikter man på å kunne tilby en mer individualisert, målrettet fremtidig behandlingstilbud for den enkelte pasient. Kombinasjon av ex vivo, real-time sensitivitetstesting i enkeltcellekulturer og 3-D sykdomsmodeller ( organoider) sammen med immunprofilering av tumor-assosierte celler vil kunne resultere i individuelle farmakogenomiske profiler for den enkelte pasient.

HOC prosjektet gir således mulighet for relevant, pasientnær, translasjonell forskning og legger til rette for å generere data som kan påvirke den fremtidige kliniske beslutningsprosessen. 

Om eggstokkreft: 

Eggstokkreft er den mest dødelige typen av gynekologisk kreft og rammer circa 450 norske kvinner hvert år. Det har blitt vist at begrepet «eggstokkreft» samler en gruppe phenotypisk og molekylær svært heterogene svulster. 

Prognosen til disse kvinnene er uendret dårlig. Både forsinket diagnose i avansert stadium og utvikling av kjemoresistens representerer klinisker utfordringer. 

Prospektiv molekylær profilering av eggstokkreft og dens mikromiljø inkludert immunceller vil kunne frembringe kunnskap om prediktive og prognostiske biomarkører, samt utvide viten om primær og sekundær inter-pasient og intra-pasient heterogenitæt. Eggstokkreftens kjemoresistens utvikler seg typisk i behandlingens løp. Ved å utvide vår forståelse av klonevolusjon, utløst av standard kjemoterapi, vil vi kunne øke andelen av eggstokkreftpasienter, som har tilgang til effektiv behandling. 

Tilgang til relevante sykdomsmodeller, som 3D-cellekulturer, dyrking av organoider og etablering av laboratorieoppsett som muliggjør direkt sensitivitetstesting av relevante medisiner på pasientvev er avgjørende for å individuelt tilpasse pasientens behandlingsløp og dermed øke andelen av behandlingsrespons.

Etiske godkjenninger: 

HOC prosjektet har vært godkjent av Regional Etisk Komité region Sør-Øst siden oktober 2007 (prosjektnummer 2014/473) og Personvernombudet ved Oslo universitetssykehus. 

Om oss og våre samarbeidspartnere:

Katharina Bischof, Avdeling for gynekologisk onkologi, Oslo Universitetssykehus - Radiumhospitalet

Anne Dørum, Avdeling for gynekologisk onkologi, Oslo Universitetssykehus - Radiumhospitalet

Ben Davidson, Avdeling for patologi, Oslo Universitetssykehus - Radiumhospitalet 

Kjetil Taskén, Seksjon for kreftimmunologi, Institutt for kreftforskning

Professor Ragnhild Lothe, Seksjon for molekylær onkologi, Institutt for kreftforskning, Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet og Center for Cancer Biomedicine, UiO

Professor Rolf Skotheim, Seksjon for molekylær onkologi, Institutt for kreftforskning, Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet og Center for Cancer Biomedicine, UiO

Forskningsmidler for prosjektet er tilgjengelig fra:

Helse Sør Øst (Prosjektnummer 2021082) 

Oslo University Hospital

 
Page visits: 444