Velkommen til ProTx

ProTx (patient reported outcomes in transplantation) er nettsiden til Senter for helsefagsforskning ved Avdeling for transplantasjon, Oslo universitetssykehus. Senteret ble opprettet i 2021 med mål å styrke bruken av pasientrapporterte utfall (PRO) i vår kliniske forskning i avdelingen. I tillegg vil vi arbeide for å implementere funn i hverdagspraksis.

Med PRO menes at pasientene selv rapporterer hvordan det oppleves å gjennomgå sykdom og behandling av denne gjennom å besvare spørreskjema, disse omfatter blant annet målinger av livskvalitet, helsekompetanse, funksjonsnivå og symptomer.

Bruk av pasientrapporterte utfall (PROM) har blitt et sentralt verktøy i kliniske studier. PROM i klinisk forskning defineres som rapportering om helsetilstand direkte fra pasienten uten fortolkning av helsepersonell eller studiemedarbeider. Kunnskap om pasientenes opplevelse av egen helse ved sykdom og behandling er viktig i utvikling av nye og etablerte behandlingstilbud. Norske myndigheter anbefaler systematisk innsamling av pasientrapporterte utfallsmålinger for kvalitetsforbedring, forskning og innovasjon.

De senere år har det vært en betydelig økning i PROM-studier og PROM-forskere i det helsefaglige miljøet ved Avdeling for transplantasjon. I dag inngår 6 forskere i senteret, alle med bred kompetanse innen transplantasjon og PROM-forskning. På denne bakgrunn ble Senter for helsefagsforskning ved Avdeling for transplantasjon i Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon etablert januar 2021. Senteret har sitt utspring i Forskningsgruppe for pasientrapporterte resultater og helseøkonomi; et forskernettverk for PROM-forskning og helseøkonomi på tvers av klinikk og pasientgrupper ved OUS.

Senterets fokus er at forskningen skal være både pasientnær og praksisnær. Det kan bidra til kunnskapsbasert praksis ved at forskning og problemstillinger reflekterer behov i den kliniske hverdagen innen fagfeltet transplantasjon. Forskningen spenner vidt; fra longitudinelle studier av levende donorer og nyresykes livskvalitet til studier med testing av intervensjoner for å øke helsekompetanse hos nyretransplanterte. Vår forskning er tverrfaglig og utføres i nært samarbeid med forskere i egen avdeling og klinikk. Øvrige samarbeidspartnere er brukerrepresentanter (LNT), Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap ved Universitetet i Oslo, ulike PROM-nettverk i Norge, og internasjonale forskningsmiljøer innen transplantasjon og PROM-forskning.

 
Page visits: 498