Forskningsgrupper

Forskningsgruppe for pasientrapporterte resultater og helseøkonomi 

https://www.ous-research.no/qlhe/

Forskningsgruppe for pasientrapporterte resultater og helseøkonomi er en veletablert forskningsgruppe som utgår fra Avdeling for transplantasjon ved Oslo universitetssykehus. Gruppen er tverrfaglig og har som mål å fungere som et bredt og støttende forskningsnettverk for å bidra til klinisk forskning av høy kvalitet. Bruk av pasientrapporterte utfall (PROM) defineres som rapportering om helsetilstand direkte fra pasienten uten fortolkning av helsepersonell eller studiemedarbeider. Kunnskap om pasientenes opplevelse av egen helse ved sykdom og behandling er viktig i utvikling av nye og etablerte behandlingstilbud og omfanget av PROM-studier er økende. Helseøkonomi i kliniske studier er viktig for å vurdere effekt og sikkerhet av behandlingstilbud og utgjør i dag en stadig større del av klinisk forskning. Forskningen vår fokuserer på helserelatert livskvalitet, helsekomeptanse og mestring, pasientundervisning, og helseøkonomiske resultatmål. Det benyttes et vidt spekter av forskningsmetoder i prosjektene som utgår fra gruppen.

I løpet av et semester arrangeres det 2-3 faste møter for hovedmedlemmene der nye og pågående prosjekter drøftes og kunnskap deles. I tillegg arrangerer forskningsgruppa et årlig forskningsseminar i tett samarbeid med PROMiNET for gruppens medlemmer og andre forskere i HSØ med interesse for klinisk forskning innen feltene PROM og helseøkonomi. 

Gruppen ledes av Marit Helen Andersen.


Forskningsgruppen SELMA (self-management) 

https://www.med.uio.no/helsam/forskning/grupper/kronisk-sykdom

Gruppens utgår fra Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap ved UiO med ambisjon om å studere problemstillinger knyttet til klinisk praksis og self-management og utvikle kunnskap om hvordan det er for pasienter å leve med kronisk sykdom og for helsefagutøvere å arbeide med disse pasientene. Vi er også interessert i å finne ut hva kan fremme eller hemme at pasienter får det bedre og hvilken betydning self-management kan ha for å fremme helse, så vel som å utvikle og implementere intervensjoner for og i samarbeid med klinisk praksis.  

Gruppens medlemmer har ulik helsefaglig profesjonsbakgrunn og erfaring med å arbeide i ulike kliniske kontekster. Gruppen innehar kompetanse i ulike tilnærminger innen kvantitative og kvalitative forskningsmetode. Vi inspireres av å arbeide tverrfaglig og utfordres gjennom å se våre arbeid i lys av ulike teoretiske forståelser og faglige perspektiv.      

Sentrale forskningsområder er:

  • helsekompetanse, pasientundervisning og veiledning
  • Symptomer, pasientrapporterte utfallsmål, livskvalitet og helse
  • Mestring og self-management
  • Fungering i dagliglivet
  • Helseprofesjoners erfaringer og praksisutøvelse
  • Bedring som prosess og utbytte

Gruppen ledes av Astrid Klopstad Wahl.