Senter for helsefagsforskning i gang med to nye viktige forskningsprosjektet støttet av HSØ

Helsekompetanse- intervensjon for nyretransplanterte med immigrasjonsbakgrunn

Et av prosjektene vi skal gjøre er å utvikle en intervensjon for å styrke helsekompetanse hos nyretransplanterte med immigrasjonsbakgrunn. Alle nyretransplanterte får et skreddersydd undervisningsopplegg gjennom seks til syv uker etter transplantasjonen. Denne undervisningen er helt avgjørende for å kunne leve et godt liv med et nytt organ, nye medisiner og mange nye anbefalinger relatert til livsstil. Undervisningopplegget er imidlertid ikke tilpasset og kvalitetssikret til pasienter med immigrasjonsbakgrunn, hvor mange behøver tolk i opplæringen og hvor helseforståelse og kulturelle ulikheter kan påvirke opplæringen. Med midler fra Helse Sør-Øst kan vi endelig prioritere en viktig og voksende pasientgruppe.

Prosjektet består av tre arbeidspakker. I den første skal vi inkludere og følge om lag 30 nyretransplanterte med immigrasjonsbakgrunn de første seks månedene etter transplantasjonen. Vi ønsker å få kunnskap om helsekompetanse, medikamentetterlevelse og utbytte fra pasientundervisningen. Pasientene vil bli intervjuet og vil svare på spørreskjema innen den første uken etter transplantasjonen, før utskrivelse til lokalsykehuset ved cirka syv uker, og siste gang etter seks måneder. I arbeidspakke to skal vi gjøre fokusgruppeintervjuer med sykepleiere som følger nyretransplanterte med immigrasjonsbakgrunn, på transplantasjonskirurgisk sengepost, ved poliklinikken på Rikshospitalet og ved poliklinikken ved Ahus. Målet er å avdekke sykepleiernes utfordringer, styrker og behov i møte med pasienter med immigrasjonsbakgrunn. I tredje og siste arbeidspakke er målet å utvikle en intervensjon med bakgrunn i data som er samlet inn fra pasientene og sykepleierne. Tilslutt skal intervensjonen testes gjennom en feasibility-test, hvor vi tester hvor vidt det er mulig å gjennomføre intervensjonen. 

Målet med studien er å styrke helsekompetansen til den individuelle pasienten, men også den organisasjonelle helsekompetansen, som innebærer organisasjonenes evne til å møte pasientens behov relatert til helsekompetanse. Prosjektgruppen består av deltakerne i Senter for Helsefagforskning, samt nefrolog Ivar Eide og brukerrepresentanter Ivar Yreland Larsen, Jon Anker Lisberg Sarpebakken og sykepleier Vilde Vik. Prosjektet skal ledes av postdoktor Kari Gire Dahl. 

Illustrasjon av prosjektet


Teste effekt av fysisk hjemmebasert treningsintervensjon hos nyretransplanterte - HOMETRAIN

Hensikt med dette prosjektet er å teste effekt av en nyutviklet fysisk treningsintervensjon for nyretransplanterte. Empiri og tilgjengelig forskningslitteratur støtter antagelsen om at pasienter som gjennomgår nyretransplantasjon har signifikant positiv nytte av fysisk trening. Imidlertid er ikke langtidseffekt av et systematisk fysisk treningsopplegg for nyretransplanterte testet ut i robuste lang-tidsstudier, hverken i Norge eller internasjonalt. På denne bakgrunn har vi utviklet en hjemmebasert fysisk treningsintervensjon over 12 uker som består av intensitetstrening og styrketrening i intervaller. Et ikke-blindet randomisert design er valgt for å teste evt. forskjeller mellom gruppene. Til sammen 200 voksne nyretransplanterte i Norge inkluderes og randomiseres til enten intervensjonsgruppe eller kontrollgruppe. Intervensjonen starter opp når pasientene er utskrevet til hjemmet omlag 7 uker etter nyretransplantasjonen. Intervensjonsgruppen vil få tett oppfølging av transplantasjonspersonell i løpet av de 12 ukene intervensjonen pågår.

Caption

Det vil samles selvrapporterte data via spørreskjema, data fra Norsk nyreregister, og journaldata før igangsetting av intervensjon, deretter regelmessig inntil 3 år etter intervensjonsslutt. Studiens hoved-endepunkt er fysisk funksjon målt ved 5 min gangtest (6MWT) og skrøpelighetsstatus (frailty) målt ved Clinical frailty Scale (CFS).
Prosjektet utgår fra Avdeling ved transplantasjon, OUS, og er utviklet av en tverrfaglig forskergruppe der også brukerrepresentantene Jon Anker Sarpebakken og Ivar Yreland Larsen fra LNT inngår. Marit Helen Andersen er prosjektleder.
Resultatene fra studien vil gi viktig informasjon om langtidseffekt av hjemmebasert fysisk trening etter nyretransplantasjon. Dersom intervensjonen viser signifikant effekt vil den implementeres i hverdagspraksis for å fremme overlevelse, organoverlevelse, helse og livskvalitet hos norske pasienter som gjennomgår nyretransplantasjon.

 
Page visits: 303