Forskningsprosjekter
Geneup - Mål for studien: Finne genetiske årsaker til smerte forårsaket av skader og sykdom i nervesystemet. Selv om nerveskadene er tilsynelatende like, vil noen av disse pasientene ha smerter, mens andre vil ikke ha smerter. Ved å sammenligne genene til de pasientene som har smerter, med de som ikke har smerter håper vi å finne genetiske varianter som kan forklare hvorfor nevropatiske smerter oppstår. KNF utfører nevrografi undersøkelser og blodprøver.
MoNeup (ikke igangsatt)- Mål for studien: En Multi-Omics-tilnærming for å forstå mekanismer for nevropatisk smerte. Å få innsikt i de underliggende patofysiologiske mekanismene til nevropatisk smerte ved å identifisere molekylære mønstre assosiert med nevropatisk smerte. Vi vil ta blodprøver og strukturerte fenotypedata på pasienter med karpaltunnelsyndrom (CTS), diabetesrelatert distal symmetrisk polynevropati (DSPN) og pasienter behandlet for CTS.
proPTE – Mål for studien: Gjennomføre og tolke EEG av pasienter på nevrointensiv. Analysere blod og cerebrospinalvæske (CSF) for å finne ut hvilke skademekanismer som er aktive i hjernen ved traumatisk hodeskade. Hvilke celletyper som skades, om medikamenter som gis for å motvirke epilepsi kommer inn i hjernen fra blodbanen, om utvikling av epileptiske kramper eller delirium er assosiert med forandringer i CSF og, på lengre sikt, om forandringer i CSF eller blod kan predikere hvilke pasienter som utvikler epilepsi som permanent tilstand. På denne måten håper vi å forstå mekanismene bak traumatisk hjerneskade og delirium- og epilepsiutvikling for å kunne forebygge disse tilstandene mer effektivt enn i dag.
ALL-Star – Mål for studien: Øke kunnskapsgrunnlaget om hvordan det går på kort og lang sikt etter behandling av akutt lymfatisk leukemi (ALL) hos barn. I ALL-STAR studien vil vi følge og studere helserelaterte variabler, psykososiale faktorer og livskvalitet hos studiedeltakere fra de nordiske land (Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island) og Litauen, som alle har fått samme leukemibehandling etter NOPHO ALL2008 protokollen.
Retinoblastom – Mål for studien: Kartlegge helse og livskvalitet til retinoblastom (RB) overlevere i Norge, og utforske mulige sammenhenger med syns- og hørselsfunksjon, sykdomsutbredelse, arvelighet og behandlingsmetode. Dette har ikke tidligere vært undersøkt i Norge, og vil kunne avdekke hvilke utfordringer og behov denne spesifikke gruppen av barnekreftoverlevere har. Det er svært relevant med tanke på å kunne bedre behandling og oppfølging av fremtidige RB-pasienter.
Kvalitetsstudie
DIGMINE - Mål for studien: For å forbedre nevrofysiologisk diagnostisk testing av pasienter som lider av nevromuskulære lidelser ved digital gullgruvedrift i historiske nevrofysiologiske data. Hovedmålet med prosjektet er å ekstrapolere normale verdier for EMG og nerveledningsstudie (NCS) fra historiske laboratoriedata. De sekundære målene inkluderer å etablere standarder for datautvinning og lagring av data for kvalitetsforbedringsprosjekter innen klinisk nevrofysiologi, og å etablere nye metoder for å vurdere metodisk drift og metodisk variasjon mellom laboratorier.
Klinisk studie
MUNE – Mål for studien: Undersøke validiteten av den nye MUNE (motor unit number estimation) metoden Mscan, samt undersøk nytten av Mscan for å overvåke progresjon av ALS. Vår forskningsgruppe er banebrytende i å vise at MScan er en sensitiv og pålitelig metode, men metoden må testes i multisenterstudier med store kohorter før den kan anses som egnet for utbredt klinisk bruk. KNF vil utføre nevrografi undersøkelser ved bruk av konvensjonelle overflateelektroder.
NI-studien (del av MUNE) – Mål for studien: Nevrofysiologisk indeks (NI) som en elektrofysiologisk biomarkør ved ALS pasienter Å undersøke om NI er en sensitiv og spesifikk parameter for ALS-diagnose, samt om NI er en sensitiv parameter for tidlig påvisning av tap av motorisk enhet ved ALS. KNF vil utføre nevrografi undersøkelser på de samme pasientene som deltar i MUNE-prosjektet.
Delta Fatigue – Mål for studien: Målsetningen er å sammenlikne de komplekse bruddene randomisert til operasjon med reversert skuldeprotese eller non-operativ behandling. Studien blir gjennomført fra 14 større nordiske sentre (Norge, Danmark og Finland). Effektmål er primært ulike spørreskjemaer og skulderfunksjonstest. KNF utfører nevrografi undersøkelser.
NOR-CACTUS - Mål med studien: Hovedhypotesen for prosjektet er at håndtering av pasienter med mild til moderat idiopatisk CTS ved en behandlingsstrategi med initial bruk av ultralydveiledet kortikosteroidinjeksjon, planlagt klinisk vurdering av behandlingseffekt og kirurgi ved suboptimalt behandlingsresultat, gis
ikke-inferiøre langsiktige utfall sammenlignet med kirurgi som førstelinjebehandling, samtidig som den reduserer forekomst av uønskede hendelser og det totale behovet for kirurgiske inngrep. Deltakere er rekruttert fra Diakonhjemmet og Martine Hansen. KNF utfører nevrografi undersøkelser.
TAK-861 2001 (Takeda), (ikke igangsatt) – Mål for studien: Å evaluere effektiviteten, sikkerheten og toleransen av 4 doseregimer av TAK-861 for behandling av narkolepsi med katapleksi. KNF utfører søvnundersøkelsen og ulike helserelaterte tester.
TAK-861 2002 (Takeda), (ikke igangsatt) – Mål for studien: Å evaluere effektiviteten, sikkerheten og toleransen av 4 doseregimer av TAK-861 for behandling av narkolepsi uten katapleksi. KNF utfører søvnundersøkelsen og ulike helserelaterte tester.
TAK-861 2003 (Takeda), (ikke igangsatt) – Mål for studien: En langsiktig utvidelsesstudie for å evaluere sikkerheten og toleransen til TAK-861 hos deltakere med utvalgte sentrale hypersomni tilstander. KNF utfører søvnundersøkelsen og ulike helserelaterte tester.
Taruns prosjekt (ikke igangsatt) – Mål for studien: Transkraniell magnetisk stimulering.
REPOSE (ikke igangsatt) – Mål for studien: Bedre diagnostikk av polynevropati.
Innovasjonsprosjekt
Trygg natt – Mål for studien: Utvikle verktøy på radarteknologi som festes i vegg/tak for å registrere om pasienter puster og beveger seg. Sammenligne PSG og radarteknologi.
Nevrologisk hjemmesykehus - Vi vil utvikle og ta i bruk en digital løsning for å samle inn pasientdata før konsultasjon i sykehus. De nye digitale løsningene vil endre arbeidsflyten ved avdelingen og frigjøre betydelig tid for helsepersonell.
Klinisk prosjekt (Forsknings- og kvalitetsregister)
CTS – Mål for studien: Å forbedre diagnostikk og behandling av karpaltunnelsyndrom (CTS). Nevrovitenskapelig delregister: Carpal Tunnel Syndrom.
Søvn – Mål for studien: Å utvikle kunnskap om diagnostisering og behandling ved ulike former for søvndiagnoser. Nevrovitenskapelig delregister: Søvn.