Forskning på prostatakreft

Forskere ved OUS-Radiumhospitalet kartlegger hvordan kreft oppstår, og hvilke pasienter som vil ha best nytte av ulike typer behandling. I et prosjekt som ble startet i 2013 sa 1258 tidligere pasienter ja at arkivert prostatavev blir brukt til forskning. Dette var pasienter som ble operert for prostatakreft ved Radiumhospitalet i årene fra 2006 til 2012, og noen av deltakerne har også bidratt med blodprøver. Forskerne bruker dette materialet til å identifisere genetiske forandringer som kan ha betydning for sykdomsutvikling, prognose og effekten av ulike typer behandling. Prosjektet påvirker ikke hvordan du blir fulgt opp, men målet er at resultatene skal bidra til en forbedret behandling av framtidens kreftpasienter.

Foreløpige resultater
Pasienter med prostatakreft har ofte ikke bare én, men flere svulster i prostata. Forskningen har vist at ulike svulstene hos én og samme person har helt forskjellige genetiske forandringer. Det tyder på at hver svulst har oppstått uavhengig av hverandre. Svulster innad i samme person har faktisk like forskjellige sett med genforandringer som svulster fra forskjellige personer. Dette er ikke vanlig i andre kreftformer. For å kunne gi hver pasient best mulig behandling for sin prostatakreft, må det tas hensyn til disse forskjellene mellom svulstene.

Videre har forskerne studert alle gener og funnet at aktiviteten til seks av dem samsvarer med eventuelle tilbakefall av sykdommen. Det spesielle med disse seks genene er at de har lik genaktivitet i ulike svulster fra samme person. Nå håper forskerne å bruke disse funnene til å utvikle en ny test som kan brukes til å identifisere pasienter med aggressiv kreft. Slik kan fremtidens kreftpasienter få en mer persontilpasset og treffsikker behandling.

Bidrag til videre forskning?
Mange av deltakerne har møtt prosjektets studiesykepleier og gitt blodprøver til prosjektet gjennom flere år. Prøvene analyseres med avanserte genteknologiske metoder, og forskningsresultatene gir bedre svar jo flere prøver som kan tas med. Det trengs derfor fortsatt flere blodprøver til forskningen. Ta gjerne kontakt med studiesykepleier Aase Maltau på telefon 941 70 873 for å avtale tidspunkt.

Les mer om forskningen på Kreftforeningen.no

 
Page visits: 586