ABCDEF Bundle oppstart norsk Prosjekt på tvers av profesjoner og enheter ved intensivavdelingene ved OUS
Analgosedasjonsprosjekt ved generell intensiv 1 og 2
Go to the tab under 'Projects' for more information.
ABCDEF-bundle er en samling av evidensbasert praksis som har til hensikt å redusere skadelige effekter av smerte, agitasjon/sedasjon, delirium, immobilisering og søvnforstyrrelser hos intensivpasienter. Ved implementering av ABCDF-bundle søker vi
1) å redusere skadelige effekter av sedasjon og analgesi
2) innføre en en ny "kultur" i avdelingen hvor dette temaet må fokuseres i en tverrfaglig setting
3) økt kunnskap om dagens praksis
4) kunnskap og grunnlagsdata for en evt. senere intervensjonsstudie
Pasientjournalsystemene Metavision og DIPS blir brukt til innsamling av data om pasientene i et prospektivt forløp. Demografiske data som kjønn, alder, vekt og høyde vil registreres. Videre registreres årsaken til innleggelse på intensiv (respirasjonssvikt, sirkulasjonssvikt, sepsis, CNS-svikt, GI-svikt, Hematologi, annet) og diagnose, samt omfanget og varigheten av respirasjonsstøttende behandling (invasiv mekanisk ventilasjon, non-invasiv ventilasjon og high-flow oxygen). Det vil daglig bli utført multiple skåringer av pasientenes smertenivå (NRS og CPOT), angitt ønsket nivå for sedasjonsdybde (RASS) samt faktisk vurdering av det aktuelle sedasjonssnivået og vurderinger om pasienten har delir (CAM-ICU). Bruken og volumet, (antall mg/kg og antall boluser), av sedasjon og analgesi vil i tillegg daglig registreres.
Hvordan få til dette?
- Behovet må kartlegges. Ved hver visitt er målet å avsette tid til å gjennomgå pasientens behov for analgesi og sedasjon. Dernest må man sette opp mål.
- Bruk av skåringsverktøy. Skåringsverktøyene RASS, CPOT/NRS, ICU Mobility Scale er avgjørende for vurderingen av pasientene og deres behov for analgosedasjon. Skåringer utføres flere ganger i døgnet (se vedlagt protokoll) og danner grunnlaget for vurderingene som daglig utføres under visitten.
- Registrering og monitorering: Dette er avgjørende for at vi skal kunne dokumentere at vi faktisk får til en endring. Hver pasient vil derfor få skjema hvor skåringsverktøy registreres samt volumene/mngden analgosedasjon som gis per døgn. Dette vil videre bli plottet i et kvalitetsrgister.
Prosjektet er godkjent av personvernombudet. Det er har et stort potensialet, men krever at vi er entusiastiske, tar det seriøst og faktisk bruker tid på dette hver dag. Dypest sett handler dette om en kulturendring hvor vi delvis skal endre praksis på et felt som omfatter nær samtlige pasienter som havner på våre seksjoner.
- Kick-off ble markert 16/11 for hele personalet der det ble holdt noen kortere innlegg og servert pizza.
- Første evaluering ble foretatt i januar (vedlegg Analgosedasjon – implementering av ABCDE bundle. Evaluering nr. 1- Januar 2022). Oppsummeringen og videre målsetting ble som følger:
- • Etterlevelse til en del elementer er bra, men kan absolutt bli enda bedre
• Sedasjonsnivået synes fortsatt å være for dypt (jfr. mobilitet, RASS og CAM-ICU evaluering)
• Ønsker mer kunnskap om bolusbasert analgesi relatert til det totale forbruk, smerte.
• Alfa-2-agonistetenes innslag ønskes kartlagt bedre til neste evaluering (før påske)
Generell intensiv og nevrointensiv på Ullevål er invitert inn i prosjektet. Ideen er at vi både på intensiv Ullevål og RH har fokus på analgosedasjon / lett sedasjon, og at det er en fordel å samarbeide videre med dette med tanke på å planlegge en felles studie på temaet etterhvert. Trine M Gundem, Theresa M Olasveengen og Hilde Sporsem representerer Ullevål i prosjektet.
Både intensiv på Ullevål og RH deltar nå i SAnDMAN-studien og under vårt første møte i mars i år var vi enige om at spørsmålene i denne studien sin e-CRF dekker i stor grad det som er sentralt i arbeidet med analgosedasjon. Vi ser på SAnDMAN-studien som et godt verktøy å arbeide ut ifra, - både i forhold til å utvikle en intervensjonsstudie sammen, men også som et evalueringsverktøy som kan gjentas for å følge kvaliteten på sedasjonspraksis i de respektive avdelingene.