Leger fra Epilepsiforskningsgruppen i Nevrologisk avdeling (ERGO) deltar på Nevrologi-kongress i UFA, Russland

I 1993 møtte Leif Gjerstad, som nylig har gått av som professor i Nevrologisk avdeling ved Rikshospitalet en ung, russisk kvinnelig medisinerstudent, Leila Akhmadeyeva , som var på sommerskole ved universitetet i Oslo. Han ble fascinert av hennes iver og pågangsmot og inviterte henne hjem til Moss. Leila og etter hvert hennes mor, som var barnelege i Ufa, hovedstaden i den russiske republikken Bashkortostan, ble gode venner med Leif og hans kone Elisabet. Dette har ført til flere besøk til både Russland og Norge. Leila Akhmadeyeva er etter hvert blitt nevrolog og sjef ved nevrologisk avdeling ved universitetssykehuset i Ufa og «Chief neurologist» for Helseministeriet i Bashkortostan.

Barnelegen, professor Thor Willy Ruud Hansen ble også trukket med i dette samarbeidet og besøkte og foreleste i Ufa samt deltok på telekonferanser. Senere besøkte dekanus Frode Vartdal og nevrokirurg Geir Røste også Ufa og foreleste om henholdsvis nevroimmunologi og epilepsikirurgi. Julia Ferkis fra Det medisinske fakultet var i flere år koordinator. Dette vennskapet la grunnlaget for at det ble opprettet en formell samarbeidsavtale mellom universitetet i Bashkortostan og universitetet i Oslo i 2009. Samarbeidet mellom Oslo og Ufa ble omtalt i «World Neurology», nyhetsavisen til World Federation of Neurology.

En hel gruppe leger fra Epilepsiforskningsgruppen på Rikshospitalet (ERGO) dro derfor i mai 2017 på en eksotisk tur til den russiske millionbyen Ufa i Bashkortostan, i den sørlige delen av Uralfjellene, 2 timer med fly øst for Moskva. Vi var invitert til en større russisk nevrologikongress, «Neuroforum – International neurology meeting. Ufa, Bashkortostan» med ca. 500 deltakere. Vi foreleste om status epileptikus  (Erik Taubøll), Kvinner og epilepsi ( Line Sveberg), Bivirkninger av epilepsimedisiner (Sigrid Svalheim), nevrologiens historie (Leif Gjerstad) og om SUDEP (sudden unexplained death in epilepsy- Dag Aurlien). Det ble simultan-oversatt til russisk. Forelesningene ble godt tatt i mot. Vi fikk også simultan-oversatt de russiske forelesningene til engelsk, men vi mistenker vel at kanskje noen poenger forsvant hos translatøren. Forelesningene ble flere ganger avbrutt av sang og teater, i det hele tatt langt mer fargerikt enn norsk nevrologi kongress. Kongresshallen var en fantastisk og ny bygning, godt over norsk standard, med en enorm statue av Salavat Yulajev, deres store nasjonalhelt like utenfor.

Vi besøkte også to sykehus, der vi drøftet vanskelige epilepsi-kasus. Vi fikk se universitetssykehusets nevrologiske avdeling der man spiste borsj av blikk-tallerkner og sov 6 på samme rom og 20 som delte samme toalett, dersom man ikke hadde råd til å betale litt ekstra for 3- mannsrom og 3-manns toalett. Dette var veldig forskjellig fra det private sykehuset vi også fikk se der det i realiteten var vanlig, vestlig standard. Litt overraskende er det i gang et betydelig privat-offentlig samarbeid for utbygging av nye sykehus, inkludert et stort nevro-sykehus i Ufa.

Vertskapet var svært gjestfrie og inviterte til overdådige lunsjer hver dag. Vi var på ballettforestilling i Bashkir State Opera and Ballet Theatre, balletten der Rudolf Nurejev trådte sine barne ballett-sko. Vi var på besøk i fantastiske moskeer og kirker og vi var på en bade-anstalt. Russere med behov for å hente seg inn, tar seg gjerne noen dager eller uker på en ekte bade-anstalt med trening og bad.

Dette var en fantastisk opplevelse for oss som fikk anledning til å reise. Vi tror også at denne typen kultur og kunnskapsutveksling er svært nyttig både for russerne og for oss og kan lede til nærmere samarbeid. Vi har nå invitert Leila Akhmadeyeva til Den europeisk epilepsikongressen (EAN) som vi skal arrangere i juli 2019 og ser frem til videre samarbeid med håp om å utvikle noen felles prosjekter. Et første arbeid på russisk er nå under utarbeidelse.

 

Gruppen utenfor kongresenteret i Ufa, Bashkortostan, Russland.
Fra venstre: Erik Taubøll, Dag Aurlien, Line Sveberg, Sigrid Svalheim, leder av privat nevrologi-senter i Ufa, Avdelingssjef for nevrologisk avdeling i Ufa LeilaAkhmadeyeva, Leif Gjerstad.

 

På besøk på universitetssykehuset i Ufa. Diskusjon av kasuistikker med legene ved Nevrologisk avdeling der.

 

Leila Akhmadeyeva holder sitt innlegg. Simultanoversatt via øretelefoner til engelsk.

 

Erik Taubøll snakker om moderne behandling av status epilepticus.

 

 

 

 

 
Page visits: 1400