NTNU research RSS

Forskning – NTNU Medisin og helse

18.12.2018Hvem er redd for Medisinsk museum?

Fra utstillingen U;REDD. Illustrasjon Nina Eide Holtan og Marte Huke. Foto: Geir Otto Johansen.Du som leser dette har sikkert noen assosiasjoner knyttet til museum. Kanskje er du en av de som tilbrakte barndommens søndager på museum, du forbinder museer med skoleutflukter, eller du pleier å stikke innom museumskafeen til de store museene ute i verden for å se på folk, eller... Museer er så mangt. Jeg mener likevel at de har dette til felles: et museum er et rom eller bygning du trer inn i der du får en pause fra "den vanlige tralten".

11.12.2018HUNT4 Trondheim 70+: en ny læringsarena for sykepleierstudentene

Sykepleierstudenter øver seg på å måle gripestyrkeAv Linda Ernstsen, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie Sykepleiere er den største yrkesgruppen både i sykehus og i den kommunale helsetjenesten. Utdanning…

20.11.2018Helseinnovatørskolen – et nytt tilbud til stipendiater, postdoktorer og leger

Deltakere på Helseinnovatørskolen. Foto: Monica Bring Estensen/ UiO.Universitetene har en av samfunnets viktigste ressurser når det gjelder utvikling av ny kunnskap: våre unge forskere. At vi investerer i dere og gir tilbud om økt kompetanse innen innovasjon vil bidra til å løse mange av våre samfunnsutfordringer.

01.11.2018This is not IRONy

Bilde av intubert dame på sykehus.Hvordan kan jeg holde deg i livet slik at du kan møte dine kjære igjen? Mannen din som holder deg så godt i hånda, stryker deg ømt over håret, gråter, men samler seg når han løfter barna dine opp for at de skal få kjenne deg? Som et puslespill forsøker vi å finne ut hvorfor noen får sepsis. Vi har sett på ulike risikofaktorer registrert ved inklusjon til HUNT 2 og mine siste funn handler om JERN.

30.10.2018Kunst kan gi demenssyke bedre dager  

Kvinne som maler et bildeDe fleste av oss mener vi har rett til å tolke kunst slik vi vil. Hvorfor skal ikke personer med demenssykdom ha den samme retten?

26.10.2018Seineffektar etter brystkreftbehandling

Hender på nakent bryst. Illustrasjonsfoto: iStockphotoDet er igjen oktober, månaden der mange bærer rosa sløyfer for å vise omtanke for dei som rammast av brystkreft. Sjølv om dei fleste i dag blir friske frå brystkreft, kan behandlinga for nokon setje langvarige spor. Det er dette, seinskader etter brystkreftbehandling, som er tema for årets Rosa sløyfe-aksjon. Metabolske biverknadar, som vektauke og høgt kolesterol, kan gi kreftpasientar redusert livskvalitet og auke risikoen for blant anna hjarte- og karsjukdom.

25.10.2018Samarbeid med Yale styrker medisinsk forskning ved NTNU

Campus YaleYale School of Medicine i USA og Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU har hatt et mangeårig forskningssamarbeid. Den 18.-19.oktober deltok en gruppe forskere fra NTNU på et seminar ved Yale University i Connecticut, arrangert av de to institusjonene i fellesskap.

08.09.2018Uttrykksfull hud – Genuttrykk ved psoriasis

ÅshildPsoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsykdom som rammer omtrent 5-11% av alle nordmenn. Både arv og miljø spiller inn, men vi vet ikke hvorfor noen utvikler psoriasis og andre ikke. Enda.

30.08.2018Nesespray mot overdose testes i ambulansen

Illustrasjonsbilde. Ambulansepersonell gir nesespray mot overdose.Han ligger stille og har sluttet å puste. Han har tatt en overdose, og trenger hjelp – nå! Kameraten som står ved siden av ringer 113, men det er en travel kveld. Tenk om kameraten eller pårørende kunne gitt livreddende motgift i form av en enkel nesespray fram til hjelpen kommer? Nå skal vi undersøke om kameraten eller pårørende trygt kan gi motgift i form av en enkel nesespray før hjelpen kommer – vi tester nesesprayen på overdoser i felten.

24.07.2018Kommunene villedes

Illustrasjonsbilde: iStockHelsemyndighetene er opptatt av å løse morgendagens omsorgsoppgaver. Men stortingsmeldingen «Leve hele livet» kan føre til endringer til det verre.

Av Aud Obstfelder, professor og forskningsleder ved Senter for omsorgsforskning, NTNU i Gjøvik.

 
Page visits: 920